Volledig scherm
Gojibessen © iStock

Nederlandse winkeliers verkochten giftige gojibessen

Nederlandse groothandels, speciaalzaken en een aantal supermarkten hebben vorig jaar gojibessen verkocht met te veel giftige bestrijdingsmiddelen. Consumenten hebben hierdoor waarschijnlijk grote gezondheidsrisico's gelopen, stelt voedselwaakhond Foodwatch.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzocht de bessen, die met name uit Azië komen, vorig jaar en kwam tot de conclusie dat 70 procent besmet was met een gevaarlijke hoeveelheid giftige bestrijdingsmiddelen. Op sommige bessen kwam 55 keer de wettelijk toegestane hoeveelheid landbouwgif voor. Foodwatch neemt het de NVWA kwalijk dat deze de consument na het onderzoek niet heeft gewaarschuwd. 

Zeer giftig

Een deel van de aangetroffen middelen is verboden in de EU vanwege gezondheidsrisico's. Het bestrijdingsmiddel carbofuran, dat door de European Food Safety Authority (ESFA) als zeer giftig wordt aangemerkt, werd tien keer aangetroffen. Volgens Foodwatch was de hoeveelheid aangetroffen carbofuran in twee gevallen zo hoog dat ze een acuut gevaar voor baby's en jonge kinderen vormden. De NVWA laat echter weten dat er bij normale consumptie geen gezondheidsrisico's zijn. ,,Daarbij zijn gojibessen een nichemarkt en worden ze alleen in kleine hoeveelheden gegeten'', zegt de dienst.

De NVWA heeft schriftelijke waarschuwingen uitgedeeld aan de producenten en winkels waar de vervuilde bessen zijn aangetroffen. ,,Het is vervolgens de wettelijke plicht en verantwoordelijkheid van de betrokken bedrijven om levensmiddelen die niet aan de wet voldoen uit de handel te halen en bovendien hun afnemer(s) en leverancier(s) te informeren'', aldus de NVWA. Het is niet bekend om welke winkels en groothandelaren het precies gaat.

Publieke waarschuwing

Volgens voedselwaakhond Foodwatch, die de resultaten van het onderzoek kreeg nadat het een beroep had gedaan op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB), heeft de NVWA niet goed ingegrepen. ,,De NVWA had consumenten natuurlijk direct via een publieke waarschuwing moeten oproepen de vervuilde gojibessen niet te eten'', schrijft Foodwatch op haar website. In een schriftelijke verklaring laat de NVWA weten dat het achteraf gezien misschien beter was geweest als het een melding had gedaan bij het Europese waarschuwingssysteem. 

Dit jaar heeft de NVWA de gojibessen uit de groothandels en supermarkten opnieuw getest. De resultaten van dit onderzoek liggen sinds augustus klaar, maar doordat het laboratorium erg druk is met de fipronil-analyses van eieren en kippenvlees zijn de gojibessen nog niet bekeken. De NVWA zegt dat dit binnenkort gaat gebeuren.

Fipronil

De Voedsel- en Warenautoriteit kreeg eind juli veel kritiek vanwege het eierschandaal. De dienst zou niet op tijd hebben gewaarschuwd voor eieren die besmet waren met fipronil. Al meer dan 2,5 miljoen kippen zijn geruimd vanwege het schandaal.