Volledig scherm
PREMIUM
Onderzoek op de plek van de schietpartij © News United/Dennis Bakker

Neergeschoten advocaat liet zijn hond uit en kende daders

Zoals gewoonlijk laat curator Philippe Schol vanmorgen rond half negen zijn hond uit. Hij loopt vanuit zijn vrijstaande huis aan de Losserstrasse in Gronau, richting het centrum als een witte auto naast hem komt rijden. Hij is dan een meter of vijftig van zijn huis vandaan en heeft Hektor aan de lijn.

Volledig scherm
Philippe Schol (rechts) is een bekende advocaat en curator in Twente. Hier op een archieffoto komt hij aan bij de rechtbank Almelo met zijn één van zijn cliënten, Brigitte van Egten. © Robin Hilberink

Buren horen schoten. Jan Wilke, die juist bezig is de kachel aan te maken, denkt dat hij er drie telt. Hij herkent het geluid onmiddellijk, belt 112 en haast zich naar buiten. Daar ziet hij dat Philippe Schol terug strompelt. Hij loopt krom met zijn handen op zijn bovenbeen en schreeuwt het uit van de pijn. Dan zakt hij ineen.

Meer buren zijn erbij. Een buurvrouw haalt drukverband en een buurman duwt dat op het linker bovenbeen waar hij door de broek heen het bloed uit ziet lopen. Het moet worden gestelpt. De man die deze eerste hulp verleent, ziet dat Philippe zo nu en dan wegvalt. Maar tussendoor vertelt het slachtoffer dat hij door twee Marokkanen is beschoten. Ze zaten in een VW Polo. En hij vertelt dat hij ze kent.

  1. Zestien basisscholen week lang dicht: ‘Het is crisis, de minister begrijpt het niet’
    PREMIUM

    Zestien basisscho­len week lang dicht: ‘Het is crisis, de minister begrijpt het niet’

    Ruim vijfduizend Amsterdamse kinderen krijgen volgende week geen les. De Stichting Openbaar Basisonderwijs Westelijke Tuinsteden houdt de deuren van zestien basisscholen dicht om in alle rust na te denken over hoe ze het lerarentekort het hoofd kunnen bieden. Met 25 vacatures, klassen die dit schooljaar nog geen vaste leerkracht hebben gehad en twee scholen die op wankelen staan móet het anders.