Volledig scherm
Beeld van een meningokokkenvaccinatie voor tieners in Den Haag, eerder dit jaar © Gemeente Den Haag

Negen doden en tientallen zieken door bacterie: ‘Het is echt nog niet over’

meningokokIn 2019 zijn negen mensen overleden en tientallen patiënten ernstig ziek op de intensive care beland door de dodelijke bacterie meningokok. Dat zijn er veel minder dan een jaar eerder. ,,Maar het is en blijft een levensgevaarlijke bacterie”, zegt het hoofd van het vaccinatieprogramma. ,,Het is gewoon echt nog niet over.’’

Het afgelopen jaar overleden dus wel aanzienlijk minder mensen aan de levensgevaarlijke bacterie dan in 2018. Dat jaar belandden 103 mensen op de intensive care na besmetting met meningokokken type W, van wie er 23 stierven. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) aan deze site heeft verstrekt.

Het percentage sterfgevallen was het hoogst in de groep van jongeren tussen de 14 en 24 jaar. Van de ruim 60 jongeren in die groep overleed 26 procent. Ook al lijkt het aantal slachtoffers en zieken op zijn retour, het is volgens het hoofd van het Rijksvaccinatieprogramma nog geen reden tot opluchting.

,,Het is en blijft een levensgevaarlijke bacterie. Het is gewoon echt nog niet over’’, zegt Hans van Vliet, hoofd van het Rijksvaccinatieprogramma. ,,Het blijft van belang dat die 14-jarigen de inenting blijven halen. Ik hoop natuurlijk dat we eerder van meningokokken type W af zijn, maar ik verwacht dat dit nog rond de drie jaar duurt.”

Vaccineren

Vanwege de opmars van de extreem dodelijke bacterie is in mei 2018 besloten om op de leeftijd van veertien maanden ook in te enten tegen dat type W. Om de opmars te stoppen, wordt de vaccinatie sinds het najaar van 2018 ook aangeboden aan 14- tot 18-jarigen. Sinds dit jaar krijgen 14-jarigen standaard een prik tegen de meningokokkenziekte via het Rijksvaccinatieprogramma.

Van de ruim 1 miljoen 14- tot 18-jarigen die zijn uitgenodigd, hebben ruim 845.000 jongeren de inenting gehaald. Daarmee komt het landelijke opkomstpercentage uit op 84 procent. Vaccinaties die buiten de campagne om zijn gegeven, worden daarbij niet meegerekend. Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD’s) en de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) schatten dat ongeveer twee procent van de jongeren buiten de campagne om een vaccinatie hebben gehaald. ,,De totale opkomst komt daarmee op 86 procent’’, rekent Van Vliet voor. ,,Dat is een percentage waar ze in andere landen jaloers op zijn.’’

Toch is het volgens het RIVM nog te vroeg om te zeggen of de daling toe te schrijven is aan de vaccinatiecampagne.

Kijk hier hoe meningokokken het leven van Felice totaal veranderde: