Volledig scherm
© anp

Negen hulpinstanties kregen geen vat op Sandro en Ziya

De twee verdachten van de roofmoord op de Haagse juwelier Stratmann zijn jarenlang onder intensieve behandeling geweest van zeker negen verschillende hulpinstanties die geen vat op de jongeren hadden. Dat blijkt uit rapportages die in handen zijn van het Algemeen Dagblad.

Rechts Sandro G. Links Ziya B.
Volledig scherm
Rechts Sandro G. Links Ziya B.
Volledig scherm
© anp

Uit de documenten rijst het beeld op van twee jongeren die afgleden van spijbelende pubers die niet onder de indruk waren van opgelegde straffen, tot jongeren op wie hulpverleners nauwelijks vat hadden.

Naar nu blijkt werden Sandro G. en Ziya B. (nu beiden 19 jaar) op vergaande wijze begeleid omdat zij keer op keer in de problemen kwamen. Ze spijbelden veel en moesten een paar keer van school wisselen door gedragsproblemen. Ook kreeg het tweetal verscheidene jeugdwerkstraffen opgelegd.

Wapenbezit
Sandro G. werd al voor zijn 14de opgepakt en veroordeeld voor illegaal wapenbezit. Een jaar later werd hij voor de tweede keer veroordeeld.

Ziya B. dreigde door zijn instabiele gezinssituatie in de crisisopvang terecht te komen en stond onder toezicht van een gezinsvoogd van Bureau Jeugdzorg. Hij kwam ook al op zijn 14de in aanraking met justitie.

Langere zorg
Bureau Jeugdzorg zegt namens de betreffende hulpinstanties dat alles is gedaan om de levens van de jongeren op de rails te krijgen. 'Je streeft naar progressie, maar soms ben je blij dat de situatie min of meer stabiel blijft,' zegt Hans Beelen, directeur Bureau Jeugdzorg Haaglanden in het AD. Hij pleit ervoor dat probleemjongeren tot hun 23e worden begeleid, in plaats van de huidige 18 jaar.