Volledig scherm
Gebouw Symphony op de Zuidas van Amsterdam, een van de projecten uit de Klimopzaak. © Koen Suyk

Negen maanden cel voor vastgoedbaas Muermans

Projectontwikkelaar Harry Muermans (72) uit Roermond is door de rechter veroordeeld tot een celstraf van negen maanden onvoorwaardelijk. De rechtbank acht valsheid in geschrifte en witwassen bewezen.

Ook moet hij 1,3 miljoen euro terugbetalen. Tegen Muermans, die niet aanwezig was bij de uitspraak, was een jaar onvoorwaardelijke celstraf geëist.

Het Openbaar Ministerie zag hem als regisseur van het wegsluizen van de miljoenenwinst uit een dubieuze vastgoedtransactie op de Amsterdamse Zuidas. Dat wegsluizen vond plaats via een bv waarvan Muermans mede-bestuurder was. Daarbij werd gebruik gemaakt van valse facturen voor niet-verrichte werkzaamheden en een gefingeerde bouwclaim, aldus het OM.

Klimop

De zaak tegen Muermans is een uitloper van de spraakmakende vastgoedfraude Klimop. De Roermondse projectontwikkelaar was de laatste verdachte die nog moest voorkomen. De zaken tegen tientallen andere verdachten zijn al jaren geleden afgehandeld. Tot onvrede van Muermans en zijn advocaat die vonden dat justitie haar recht om hem meer dan tien jaar na de feiten te vervolgen, heeft verspeeld. Muermans ontkent de beschuldigingen. Volgens zijn advocaat bestond het bewijs tegen zijn cliënt ook alleen uit belastende verklaringen van al eerder veroordeelde verdachten. Dubieuze bronnen, stelde de raadsman.

De rechtbank noemde verklaringen van Muermans ongeloofwaardig. Ze ziet hem als architect van de witwasconstructie.