Negentien blokkeerfriezen in hoger beroep
Negentien blokkeerfriezen onder wie boegbeeld Jenny Douwes, gaan in hoger beroep tegen hun vonnis. Dat hebben hun advocaten vandaag laten weten. Het Openbaar Ministerie heeft ook laten weten beroep aan te tekenen tegen het vonnis.
Delen per e-mail
De groep Friezen blokkeerden vorig jaar de snelweg A7 tijdens de sinterklaasintocht in Dokkum. Ze wilden daarmee de anti-Zwarte Piet-demonstranten tegenhouden die op weg waren naar de Friese plaats.
De meesten kregen een taakstraf van 120 uur opgelegd door de rechtbank in Leeuwarden. De hoogste straf was voor aanvoerster Douwes, vanwege opruiing: een taakstraf van 240 uur en een maand voorwaardelijke celstraf.
De rechtbank verweet haar dat ze een oproep op Facebook plaatste om de anti-Zwarte Piet-demonstranten tegen te houden, waarmee ze opriep tot het plegen van een strafbaar feit. Hoewel ze na een verzoek van de politie die oproep later van Facebook verwijderde, bleef ze zich wel actief bemoeien met de actie.
Beroep
De negentien die in hoger beroep gaan, zetten onder meer hun vraagtekens bij het medeplegen. ,,Voor medeplegen is namelijk een nauwe en bewuste samenwerking tussen de verdachten nodig. De enkele aanwezigheid op de snelweg maakt hen volgens de verdediging nog niet tot medepleger”, aldus hun advocaat Tjalling van der Goot.
(Artikel gaat verder na de foto)
Voor Douwes geldt volgens hem dat zij van bijna alle feiten is vrijgesproken. ,,Zij is enkel veroordeeld wegens opruiing, maar daarbij vrijgesproken van opruiing tot geweld. In de kern gaat het bij Jenny Douwes dus om een veroordeling wegens een ‘uitgeklede’ opruiing. Zij was niet op de A7 aanwezig.” Dat zij desondanks de hoogste straf heeft gekregen van de rechtbank, noemt hij ,,moeilijk aan cliënte uit te leggen”.
Het hoger beroep vindt waarschijnlijk in het najaar van volgend jaar plaats in het gerechtshof in Leeuwarden.
Inzamelactie
Meteen na de veroordeling begon Robin van Prattenburg een inzamelactie op doneeractie.nl. Dat leverde 200.000 euro op. Van dat geld worden de kosten van het hoger beroep betaald. Volgens Van Prattenburg is het bedrag daarvoor ruim voldoende. Geld dat overblijft krijgt in overleg met Douwes een andere bestemming.
Eerder werd via doneeractie.nl ook geld ingezameld voor de juridische kosten van de groep Friezen. Die pot van 43 mille was leeg.
Bekijk hier beelden van de uitspraak van de rechter:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Na de Chinezen komen nu ook de Vietnamezen: nieuw automerk Vinfast naar Nederland
In navolging van de vele Chinese merken maakt dit jaar ook een Vietnaams automerk zijn debuut in Nederland. Vinfast heet het Vietnamese merk, dat na het Chinese MG, Aiways en (binnenkort) Byton en Xpeng de Nederlandse automarkt zal bestormen. -
Nick (57) over zijn energierekening: ‘Ik heb er inmiddels een sport van gemaakt’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Nick de Graaf (57) uit Alphen aan den Rijn. -
PREMIUM
Tips voor meer balans in je gezin: ‘Je hersenen hebben rust nodig om goede keuzes te maken’
Om het thuis een beetje op orde te houden, moet je in de eerste plaats zelf in evenwicht zijn, stelt auteur Lili Genee Pirayesh (48). Met psychologen en therapeuten stelde zij een Schijf van mijn Lijf samen, met vijf onderdelen om aan te sleutelen. -
PREMIUM
Rotterdammers in de bijstand runden volgens justitie ‘postorderbedrijf’ met drugs: celstraffen geëist
Een waar postorderbedrijf, maar dan met cocaïne, heroïne en MDMA in de schappen. Volgens justitie verdienden drie Rotterdammers tonnen door verdovende middelen naar klanten over de hele wereld te versturen. De aanklager eist gevangenisstraffen én jaagt op hun geld. -
PREMIUMReconstructie / Video
Politie rolt bende op die jarenlang drugs verstuurde via darkweb: ‘Ze hebben miljoenen verdiend’
De Landelijke Eenheid van de politie heeft vandaag een webshop voor drugs platgelegd, waarmee in de afgelopen jaren tientallen miljoenen euro’s zijn verdiend. De bende had onder meer corrupte contacten bij een pakketbezorgdienst. De hoofdverdachte pronkte bovendien graag met zijn rijkdom, zo ontdekte de politie. Zes verdachten zijn aangehouden.
-
PREMIUM
Buitenlandse correspondenten over aanpak: ‘Nederland doet het echt heel slecht’
Wat is er aan de hand in ons land? Buitenlandse correspondenten kijken met verbazing naar de falende Nederlandse corona-aanpak en de voor Nederland ongekend hevige rellen. ,,Het gepolder levert halfslachtige maatregelen op waar steeds meer onvrede over ontstaat.’’ -
Illegale handel in privégegevens uit coronasystemen, twee GGD-medewerkers opgepakt
Er wordt grootschalig gehandeld in miljoenen adresgegevens, telefoon- en burgerservicenummers, afkomstig uit de twee belangrijkste coronasystemen van de GGD. Twee medewerkers zijn opgepakt omdat ze zouden hebben geprobeerd te handelen in gegevens van mensen die zich op het coronavirus hebben laten testen. Het gaat om een 23-jarige man uit Alblasserdam en een 21-jarige man uit Heiloo. Zij werkten voor een callcenter van de GGD. -
Waarom het tijdens een wandeling wél lukt een goed gesprek te voeren
Na zó lang thuiswerken snak je zelfs naar die ene irritante collega. Gewoon om even te babbelen over iets anders dan werk. Maar hoe houd je contact met collega’s als zoveel mogelijk thuisblijven de norm is. Trainer en auteur Mirjam Wiersma helpt je de onderlinge band warm te houden. Vandaag: wandelen.