Volledig scherm
De omstreden column van Koelman op de site van metro vandaag © Screenshot

Nepbrief bezoedelt nagedachtenis Tim Ribberink

UpdateLuuk Koelman, columnist van het gratis dagblad Metro, heeft de zelfmoord van de twintigjarige Tim Ribberink gebruikt om zijn kennelijke afkeer van Katholiek Nieuwsblad-hoofdredacteur Mariska Orbán-de Haas te uiten.

Volledig scherm
Mariska Orbán-de Haas, de hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad. © ANP

Op verzoek van de familie van Tim Ribberink heeft de Metro-redactie de column van Luuk Koelman vanmiddag verwijderd. Eindredacteur Marije van 't Hoog van Metro meldt aan het ANP: 'De column is inderdaad verwijderd op verzoek van de familie. Verder kunnen we er niets over zeggen.' Over de inhoud van de column wil de krant niets zeggen. 'Metro-columnisten schrijven op eigen titel en niet op die van de krant', zo staat te lezen op de site van Metro.

Op de Facebook pagina van Luuk Koelman uiten veel lezers hun woede over zijn nepbrief: 'Ik wens niemand zoiets vreselijks toe als wat de moeder van Tim is overkomen maar speciaal voor jou maak ik een uitzondering,' 'Met afgrijzen heb ik je column gelezen. Zou je zo vriendelijk willen zijn om morgen je excuses, samen met je ontslagbrief, openbaar in je column te zetten?'

Koelman had zijn column geschreven in de vorm van een open brief aan de moeder van Tim Ribberink. Hij ondertekent de 'brief' niet met zijn eigen naam, maar gebruikt de naam van Mariska Orbán-de Haas, de hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad. Zo schrijft hij onder haar naam onder meer dat Tims dood voor zijn moeder 'een troost moet zijn'.

Ziektes
Nog een citaat: 'Mijn zoontje is pas vier, maar ik kan nu al heel duidelijk aan hem zien dat hij géén homo is. Zo voed ik hem ook op, met voldoende autootjes en een speelgoedgarage. Mocht hij ooit tóch homo worden, dan zou ik mijzelf dat als ouder heel erg verwijten. Ook zou ik dodelijk ongerust zijn, want homo's hebben altijd schokkend veel sekspartners.'

'Maakte u zich nooit zorgen over ziektes bij uw zoon, mevrouw Ribberink? Ik vraag mij oprecht af waarom u nooit heeft ingegrepen. Zei u nooit tegen Tim: kies voor het mooiere, kies voor de eenheid tussen man en vrouw? Nee, dat deed u niet. Liever was u modern en tolerant.'

Reactie Katholiek Nieuwsblad
Het Katholiek Nieuwsblad distantieert zich volledig van de nepbrief. 'Ons medeleven gaat uit naar Tims nabestaanden die dit bovenop hun verdriet te verwerken krijgen en waarvoor alle verantwoordelijkheid bij Koelman en diens uitgever ligt,' meldt het Katholiek Nieuwsblad op haar site.

Reactie familie
De omstreden column leidt tot hevige reacties op internetfora en op Twitter en Facebook. De familie van Tim Ribberink is op de hoogte van de tekst in Metro. Ze wil er niet op reageren, meldt TC Tubantia. 'Elk woord hieraan besteed is er voor ons een teveel', laat de woordvoerster van de familie aan de krant weten.