Volledig scherm
Op buitenlandse websites wordt politiekleding aangeboden voor lage prijzen. © AliExpress

Nepkleding van politie te koop bij webwinkels

Op buitenlandse websites is kleding te bestellen met het logo van de Nederlandse politie erop. Voor een prikje kunnen particulieren shirts en truien krijgen die van de politie lijken te zijn. Een woordvoerder van de politie noemt het ‘niet wenselijk’ en hoopt dat de advertenties snel verdwijnen.

Volledig scherm
Op buitenlands platform Wish worden vesten met de term 'arrestatieteam' aangeboden. © Wish

Op bekende webshops als AliExpress en Wish is bijvoorbeeld een shirt met een Nederlands politielogo te bestellen voor nog geen drie euro. De koper kan uit verschillende kleuren kiezen en de verzending is gratis. Ook jassen met het woord ‘arrestatieteam’ worden verkocht via de site.

Volgens de politie mag dit niet. ,,Het verkopen van deze kleding is strafbaar’’, zegt een woordvoerder. Als agenten erachter komen dat politiekleding of namaak politiekleding verkocht wordt op (buitenlandse) websites kunnen ze de website verzoeken de advertenties van de website te halen. 

,,Het politielogo is gewoon geregistreerd en mag niet worden gebruikt op nagemaakte kleding.’’ Het dragen van politiekleding door burgers is bij wet verboden.  In artikel 196 van het Wetboek van Strafrecht staat dat een dergelijke actie kan leiden tot gevangenistraf van maximaal drie maanden of een geldboete van maximaal 4150 euro.

Voordoen als agent

Er zijn nog geen criminele activiteiten gepleegd door mensen met deze nepkleding, meldt de politie. ,,Het gebeurt wel eens dat criminelen zich voordoen als agent en een misdaad begaan. Maar in relatie tot de kleding die nu online verkocht wordt, hebben we zoiets gelukkig nog niet meegemaakt.”

Bij twijfel mogen mensen politieagenten altijd om identificatie vragen.

Politielogo verboden

Eerder kwam het gebruiken van het politielogo al in opspraak toen tv-serie Dokter Tinus het officiële logo gebruikte op het kostuum van acteur Tygo Gernandt. Hij speelde een sullige agent in de serie en de Nationale Politie wilde niet dat het politielogo aan dat imago werd gekoppeld.

Na een korte rel rond de serie bepaalde de rechtbank in Amsterdam dat producenten van dramaseries op televisie niet zomaar het politielogo en -uniform mogen gebruiken. 

Volledig scherm
Op buitenlandse websites wordt politiekleding aangeboden voor lage prijzen. © AliExpress