Volledig scherm
De Maria Montessorischool in Den Haag. © Frank Jansen

'Nergens in de wet staat dat je recht hebt om op de schoolfoto te gaan'

Missen foto door OfferfeestMoet je als school rekening houden met het Offerfeest als de schoolfotograaf komt? Ja, zegt de rechter die de islamitische moeder wiens kinderen de foto door het feest misten een schadevergoeding toekende. Onderwijsadvocaat Wilco Brussee denkt dat scholen zich niet te veel zorgen hoeven te maken. ,,Ik waag te betwijfelen of deze uitspraak in hoger beroep standhoudt.’’

Want de rechter zet de komst van de schoolfotograaf nu weg als een dienst die de school moet leveren. Brussee vraagt zich hardop af: is het echt een recht om op die klassenfoto te staan? ,,Nergens in de wet staat dat je recht hebt om op de schoolfoto te gaan. Scholen hebben de plicht onderwijs te leveren. Als het in deze kwestie nou om een toets ging, had de school echt iets fout gedaan.”

De Maria Montessorischool in Den Haag moet 500 euro schadevergoeding betalen aan de moeder, omdat haar twee kinderen vanwege het Offerfeest niet op de klassenfoto staan. ,,Weet u hoe het voelt als je dochtertje van 5 elke dag bij binnenkomst in de klas naar de foto kijkt en vraagt ‘mama, waarom sta ik hier niet op?’ Dat kun je niet aan een kind uitleggen”, zei de moeder in mei tegen de rechter.

Ze eiste een schadevergoeding van 10.000 euro. Dat ging de rechtbank te ver, bleek vandaag. Maar de school zat wél fout. Hoewel de fotograaf later terug kwam om de afwezige moslimleerlingen op de foto te zetten, kwam er geen nieuwe klassenfoto. En dat is indirecte discriminatie, oordeelt de rechter.

Verstrekkende gevolgen

De uitspraak kan verstrekkende gevolgen hebben, zegt een woordvoerder van de Maria Montessorischool. ,,Of we in hoger beroep gaan, weten we nog niet. Maar als we ons hierbij neerleggen, moeten we in de toekomst mogelijk ook kritisch kijken naar de data van schoolreisjes en andere activiteiten met klassen.”

De Rotterdamse basisschooldirecteur Ronald Pieck deelt die zorgen. ,,Er zijn zoveel nationaliteiten en geloven. We kunnen toch niet met ieder individu rekening houden? Dan kunnen we niets meer organiseren”, zegt hij. Neem het islamitische Offer- en Suikerfeest. Aan het begin van het schooljaar staat niet voor alle islamitische leerlingen vast wanneer die feesten precies worden gevierd. Dat hangt af van de stand van de maan. Bovendien vieren Turkse en Marokkaanse Nederlanders die feesten ook nog wel eens op verschillende dagen. Pieck: ,,Natuurlijk, het is niet zo slim om een fotograaf op zo’n dag te laten komen. Maar het is bijna niet te doen om met alle geloven rekening te houden.’’

Quote

We kunnen toch niet met ieder individu rekening houden? Dan kunnen we niets meer organise­ren

Ronald Pieck, basisschooldirecteur in Rotterdam

Bar mitswa

Directeur Cyriel Triesscheijn van antidiscriminatiebureau Radar/Art.1 zegt dat er toch ‘niets anders op zit’. ,,De Nederlandse samenleving is nou eenmaal een diverse samenleving. De schoolfotograaf uitnodigen op de dag van het Offerfeest is voor christenen hetzelfde als de fotograaf op Eerste Kerstdag laten komen. Dat doe je gewoon niet.”

Triesscheijn kent een vergelijkbare zaak van een Joodse leerling die een belangrijke training van zijn topsportklasje miste vanwege de bar mitswa van een familielid. In die zaak kwam het uiteindelijk niet tot een rechtszaak: er werd geschikt.

In gesprek gaan

Quote

Het is moeilijk te overzien welke consequen­ties deze uitspraak heeft

Sectororganisatie PO Raad

Sectororganisatie PO Raad beraadt zich nog op de uitspraak. ,,Het is moeilijk te overzien welke consequenties deze uitspraak heeft. Over het algemeen houden scholen rekening met wat er bij leerlingen leeft. Misschien is dit een aanleiding om hierover met ouders en leerlingen in gesprek te gaan”, zegt een woordvoerder.

Het is een gedeelde verantwoordelijkheid, vindt de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS). Een school maakt aan het begin van het jaar een zo goed mogelijke planning. Als een ouder iets ziet wat niet uitkomt, moet die naar de juf of meester stappen. Voorzitter Petra van Haren: ,,Een schoolleider zal altijd proberen tot een redelijke oplossing te komen.”

Lees ook het commentaar: Scholen kunnen geen rekening houden met tere zieltjes.