Volledig scherm
© EPA

‘Netten Urker viskotter Lummetje bleven hangen achter wrak’

De Urker garnalenkotter Lummetje is ‘zeer waarschijnlijk’ omgeslagen nadat de netten achter een wrak zijn blijven hangen. Dat gebeurde tijdens slecht weer in een ‘enorm gevaarlijk’ gebied waar een tiental scheepswrakken ligt. Bij het ongeluk kwamen Urker vissers Jochem (41) en Hendrik-Jan (27) om het leven.

Quote

Het is een enorm gevaarlijk gebied waar zeker tien wrakken liggen, misschien wel meer

Jouke Spoelstra, KNRM

Dat stelt Jouke Spoelstra, secretaris van de KNRM-post Den Helder na berichtgeving van het Noordhollands Dagblad. Spoelstra baseert zich op gegevens uit het zogenoemde AIS-systeem, een transponder waar veel schepen mee zijn uitgerust en die informatie zendt over de locatie en route.

De Urker viskotter UK165 ‘Lummetje’ zonk donderdag op de Noordzee nabij Texel. Het noodbaken van het schip zond een automatisch noodsignaal uit, waarna de Kustwacht een zoektocht op touw zette. Afgelopen weekend werden de lichamen geborgen van de twee bemanningsleden Jochem Foppen (41) en Hendrik-Jan de Vries (27). Zij werden gevonden in de stuurhut. Binnen enkele weken wordt ook het wrak naar boven gehaald.

De Urker kotter ging ten onder bij de zandbank Noorderhaaks nabij Texel. Het gebied is berucht vanwege het grote aantal scheepswrakken dat op de bodem ligt. Spoelstra: ,,Een enorm gevaarlijk gebied waar zeker tientallen wrakken liggen, misschien wel meer.” Volgens de KNRM-secretaris blijven vissersschepen vaker haken door de wrakken. ,,Het gebeurt vaker. Vanwege de grote golven komen die wrakken heel dicht aan het wateroppervlak te liggen.”

Onderzoek Landelijke Eenheid

De Landelijke Eenheid van de politie doet onderzoek naar de oorzaak van het tragische ongeluk met de Urker kotter. Woordvoerder Dennis Janus: ,,We zijn alle puzzelstukjes aan het verzamelen en doen volop onderzoek. Op dit moment kunnen we nog niet ingaan op scenario’s.” 

Naar verwachting wordt de kotter binnen enkele weken geborgen. ,,Met de Kustwacht, de berger en de verzekeraar zijn we in gesprek. Als het weer het toelaat, gaan we deze week bergen, maar het kan ook volgende week worden’’, benadrukt Janus.

Coördinatie bergingsactie bij Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat coördineert de bergingsactie van de kotter. Zij durft nog niet te zeggen wanneer het schip naar boven kan worden gehaald. ,,Deze week zal er meer duidelijk worden, maar het is nog te vroeg om te zeggen wanneer we gaan bergen”, laat een woordvoerder van Rijkswaterstaat weten. Er zijn volgens de woordvoerder verschillende manieren om het wrak te bergen. ,,De komende week wordt een plan van aanpak gemaakt.”

Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid doet parallel onderzoek naar het ongeluk met de kotter. Vooral om lering te trekken voor de toekomst. Een woordvoerder meldt dat dit onderzoek nog een jaar gaat duren en dat tussentijds geen mededelingen worden gedaan.

  1. Het nieuwe kalifaat in Noordwest-Afrika en Angela de Jong in de Ochtend Show to go

    Het nieuwe kalifaat in Noord­west-Afri­ka en Angela de Jong in de Ochtend Show to go

    Verslaggever Bob van Huet is morgen te gast in de Ochtend Show to go om te praten over de groeiende Islamitische Staat in Noordwest-Afrika. Ook tv-columnist Angela de Jong is te gast om onder meer te praten over de programma’s Dancing on Ice en Kopspijkers. Daarvoor spreken we ook met cabaretier en presentator Jack Spijkerman. De show wordt gepresenteerd door Yora Rienstra en is vanaf 07.30 uur live te zien in onze app en op de site.