Nick zet zijn fiets nooit op slot: 'Ik investeer in vertrouwen'

Nick Matulessy uit Breda 'investeert in vertrouwen' door zijn fiets nooit meer op slot te zetten. Hij schroomt evenmin om zijn Tesla aan wildvreemden uit te lenen.

,,Vijf jaar geleden was ik met mijn vriendin in Noorwegen op fietsvakantie. Na drie weken wilden we in Oslo naar de bioscoop gaan en zagen daar mountainbikes van 3.000 euro zonder slot op straat staan. Dat gaf me een veilig en comfortabel gevoel. Wij hebben onze tassen toen gewoon op fiets laten zitten. Maar de fietsen nog wel op slot gezet", aldus Matulessy.

Quote

Voor vijftig cent per dag investeer ik in vertrouwen.

Nick Matulessy

Eenmaal weer thuis in Mierlo besloot hij het experiment aan te gaan en zijn fiets ook niet meer vast te zetten. ,,Eerst voorzichtig in de voortuin. Toen bij de supermarkt. Ik werd er steeds makkelijker in en op een gegeven moment zette ik hem helemaal niet meer op slot, ook niet als ik naar Eindhoven ging."

Barrels

Volledig scherm
Nick Matulessy zet zijn fiets nooit op slot. © René Schotanus

Het experiment kostte hem wel een klap geld, want de eerste fiets die hij onbewaakt achterliet, een dure sportfiets, werd na twee jaar gestolen. ,,Vanaf toen ben ik oude barrels gaan kopen van vijf tientjes die ik zelf opknapte. Die werden wel veel sneller gestolen, in drie tot vier maanden. Ik denk dat mensen minder snel geneigd zijn iets duurs te stelen."

Die vijftig euro per drie á vier maanden vindt hij een acceptabele uitgave. ,,In die periode hebben heel veel mensen mijn fiets laten staan en ook gezien dat die niet op slot stond. Voor vijftig cent per dag investeer dus ik in vertrouwen."

Wat hij hoopt te bereiken, is dat hij 'zaadjes plant' in de hoofden van mensen, die daardoor nadenken over hoe ze op hun manier kunnen bijdragen aan een veiliger gevoel. ,,Maar ik heb niet de illusie dat dat in mijn leven al leidt tot een heel andere samenleving. Misschien duurt dat wel duizend jaar."

Tesla te leen

Voor zijn huis staat een Tesla. Die sportieve elektrische auto heeft hij al zeker tien keer uitgeleend aan een vreemde. ,,Ik geloof in de deeleconomie en er zit ook wel een duurzaamheidsgedachte achter. Door de auto uit te lenen, kan ik mensen die overwegen zelf elektrisch te gaan rijden misschien net dat laatste zetje geven. Ik moet trouwens wel zeggen, dat ik die auto kan volgen met een app," lacht hij.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement