Volledig scherm
© anp

Nickelodeon schrapt populaire sinterklaasserie

Slot Marsepeinstein is voor Nickelodeon wat het Sinterklaasjournaal voor de publieke omroep is. De Nederlandse kinderserie van Studio100, gebaseerd op het sinterklaasfeest, is al sinds 2009 op de buis. Toch is er besloten vanwege de Pietendiscussie dit jaar de uitzendingen te schrappen, blijkt uit een interne mail die in handen is van KRO Brandpunt.

Quote

We wilden niet in de zwarte pietendis­cus­sie terecht komen

Woordvoerder Nickelodeon

In de mail staat dat Studio100 'vanwege head-office USA en de beslissing in Nederland van de Hoge Raad rond de 'zwartheid van de pieten' werd beslist om niet door te gaan met de uitzendingen van Slot Marsepeinstein 4,5 en 6 op de zender Nickelodeon'. Vanaf 17 november zou de serie op Nickelodeon te zien zijn.

'De beslissing Slot Marsepein niet uit te zenden is maanden geleden weloverwogen genomen. We wilden niet in de zwarte pietendiscussie terecht komen', aldus de woordvoerder van Nickelodeon.

Pareltje
Sint Marsepeinstein zal nu op de eigen zender van Studio 100 worden uitgezonden. 'Studio 100 TV zal er alles aan doen om dit pareltje alle kansen te geven die het verdient', aldus producer Björn Pinxten in de interne mail van 7 november 2014.

In plaats van Slot Marsepeinstein zendt Nickelodeon vanaf maandag een sinterklaasprogramma uit waarin geen zwarte pieten te zien zijn. In de show Nick's Strooigoedparade komt slechts de sint in beeld. 

Sinterklaasjournaal
Ook in het kinderprogramma het Sinterklaasjournaal is de toekomst van Zwarte Piet niet zeker. In de verhaallijn van het Sinterklaasjournaal lijken dit jaar Regenboogpieten voor te komen. In een promo van het programma vertelt Sinterklaas aan presentatrice Dieuwertje Blok dat de boot 'recht op een regenboog afvaart'.

De uitzendingen van het jaarlijkse programma beginnen aanstaande dinsdag. Of er ook regenboogpieten in het verhaal voor komen kan de woordvoerder niet zeggen: 'Over de verhaallijn doen wij nooit uitspraken, inhoudelijk kan ik er dan ook niet op ingaan.'