Volledig scherm
© Ricardo Smit

'Niet in ondergoed op selfie'

Eén op de drie leerlingen van groep 7 van basisschool De Regenboog in Gorinchem heeft een eigen smartphone. En vrijwel alle leerlingen maken regelmatig een selfie met hun mobieltje. 'Ja! Leuk!' Of toch niet?

Quote

Mensen vergeten soms de reikwijdte van het internet. Daarom is het niet vreemd om in groep 7 al te beginnen, zeker omdat veel leerlingen al een eigen toestel hebben.

Directeur Han van Bockel van basisschool De Regenboog in Gorinchem

Hoofdagent Lizette van de Griend en plaatsvervangend teamchef Arthur de Mooij schieten in de lach. Bij het woord selfie gaat groep 7 even uit zijn dak. Want jezelf fotograferen met een mobieltje is hartstikke leuk en grappig, zo blijkt uit de reacties.

Het kost juf Elly de Munnik nauwelijks moeite om haar leerlingen weer tot stilte te manen. Groep 7 hangt aan de lippen van de politiemensen. Van de Griend en De Mooij zijn speciaal naar school gekomen om met de kinderen te praten over mobiele telefoons.

Cbs De Regenboog is de eerste school in de regio Gorinchem die meedoet aan het project Be smart with your phone. Van de Griend: 'Het project bestaat al langer, maar richtte zich ook op de oudere jeugd. Omdat steeds meer jonge kinderen ook een mobieltje hebben, hebben we er bewust voor gekozen om in groep 7 te beginnen met dit project.'

Diefstal
De oorspronkelijke opzet richt zich op het voorkomen van diefstal. Geen van de leerlingen is bestolen van zijn mobiel, maar een enkeling kent wel mensen die het is overkomen. Veelal verdwenen de toestellen bij woninginbraken.

Dat dieven ook afleidingstechnieken gebruiken, is niet onbekend bij groep 7. En dat je gemakkelijk iets kan missen, bewijst een filmpje dat de politiemensen laten zien. Ze vragen de kinderen om te tellen hoe vaak een in het wit gekleed team een bal naar elkaar overspeelt. Een zwart team doet hetzelfde. Dat er tijdens dat spel een man in een berenpak door het beeld loopt, ziet niemand. 'Kijk, zo gemakkelijk mis je dus iets,' zegt Van de Griend. 'Ook als je op straat loopt met je mobiel voor je neus. Niet doen dus.'

De kinderen begrijpen het best, net zoals ze lijken te weten dat het maken van gekke foto's misschien niet altijd verstandig is. Wanneer Van de Griend enkele leerlingen persoonlijke vragen stelt, wordt dat duidelijk:

'Stel, je maakt een foto van jezelf in je ondergoed en zet die op internet, is dat verstandig?' De jongen die ze de vraag stelt, vermoedt van niet. Maar uitleggen waarom, lukt hem niet. Een bijdehand klasgenootje weet het wel: 'Dan ziet de hele wereld hem in zijn onderbroek staan!' Hilariteit alom. Want al is die foto nooit gemaakt, ze kunnen zich er allemaal iets bij voorstellen. 'Ook dit niet doen dus,' zegt Van der Griend.

Directeur Han van Bockel is blij met het politiebezoek. 'Het thema spreekt me aan.' Het zijn namelijk niet alleen de leerlingen om wie hij zich zorgen maakt. In het verleden kreeg hij al te maken met ouders die een meningsverschil publiekelijk op Facebook bespraken, waardoor iederen kon meelezen. 'Mensen vergeten soms de reikwijdte van het internet. Daarom is het niet vreemd om in groep 7 al te beginnen, zeker omdat veel leerlingen al een eigen toestel hebben.'