Gerrit-Jan van D., de 67-jarige vader van het gezin uit Ruinerwold dat jarenlang in afzondering leefde, moet zich dinsdag voor het eerst voor de rechter verantwoorden.
Volledig scherm
PREMIUM
Gerrit-Jan van D., de 67-jarige vader van het gezin uit Ruinerwold dat jarenlang in afzondering leefde, moet zich dinsdag voor het eerst voor de rechter verantwoorden. © videostill

Niet pratende vader maakt strafzaak Ruinerwold ‘extreem moeilijk’

Een verdachte die zwijgt omdat hij niet kán praten. Het komt bijna niet voor in Nederland en maakt de unieke strafzaak tegen vader Gerrit-Jan van D. (67) uit Ruinerwold nog complexer. Vandaag staat hij voor het eerst terecht (al zal hij er zelf niet zijn) en draait het vooral om de vraag hoe hij tóch verhoord kan worden.

 1. ‘Vader Ruinerwold gebruikte ritueel zwaard om kinderen te mishandelen’

  ‘Vader Ruinerwold gebruikte ritueel zwaard om kinderen te mishande­len’

  Vader Gerrit Jan van D. (67) van het schuilgezin in Ruinerwold (Drenthe) mishandelde een aantal van zijn in een boerderij opgesloten zes kinderen omdat hij op sommige momenten dacht dat ze door de duivel waren bezeten. Bij zijn heftige bestraffingen maakte hij dikwijls gebruik van een ritueel zwaard. Dat staat in het boek Spookhoeve Ruinerwold dat eind deze week verschijnt en waaruit de Telegraaf al enkele passages publiceerde.
 1. 'Interview Rutte was niet goed. Een mislukte interventie'
  Play

  'Interview Rutte was niet goed. Een mislukte interven­tie'

 2. Aangename temperaturen, maar wel veel buien
  Play

  Aangename temperatu­ren, maar wel veel buien