Gerrit-Jan van D., de 67-jarige vader van het gezin uit Ruinerwold dat jarenlang in afzondering leefde, moet zich dinsdag voor het eerst voor de rechter verantwoorden.
Volledig scherm
PREMIUM
Gerrit-Jan van D., de 67-jarige vader van het gezin uit Ruinerwold dat jarenlang in afzondering leefde, moet zich dinsdag voor het eerst voor de rechter verantwoorden. © videostill

Niet pratende vader maakt strafzaak Ruinerwold ‘extreem moeilijk’

Een verdachte die zwijgt omdat hij niet kán praten. Het komt bijna niet voor in Nederland en maakt de unieke strafzaak tegen vader Gerrit-Jan van D. (67) uit Ruinerwold nog complexer. Vandaag staat hij voor het eerst terecht (al zal hij er zelf niet zijn) en draait het vooral om de vraag hoe hij tóch verhoord kan worden.

Ja knikken lukt. Begrijpen wat zijn advocaat Robert Snorn hem voorhoudt ook. De vader die wereldnieuws werd omdat hij samen met zes kinderen in totale afzondering leefde op een boerderij in Ruinerwold is volgens zijn raadsman zeker ‘niet gek’. ,,Ik doe mijn uiterste best om te checken of wij elkaar goed begrijpen en ik denk dat dit lukt,” zegt Snorn.