Volledig scherm
Wiebes is tevreden met het nieuwe Belastingplan © ANP

Nieuw Belastingplan: wat betekent dat voor jou?

Het nieuwe Belastingplan dat dinsdag is beklonken, heeft veel gevolgen voor de gemiddelde Nederlander. VVD-leider Halbe Zijlstra spreekt van een 'nette deal': ,,De grote winnaar is de werkende Nederlander, die 5 miljard lastenverlichting krijgt.''

Werkenden met een inkomen tussen de 35.000 en 125.000 euro gaan er vanaf 2017 op vooruit, zo blijkt uit de gewijzigde plannen. In de deal wordt 200 miljoen euro extra vrijgemaakt voor de arbeidskorting, waar vooral hogere middeninkomens van profiteren. Kleine spaarders worden bovendien komend jaar al vrijgesteld van de vermogensrendementsheffing met een kapitaal tot 24.500 euro. 

Daarnaast komt er in 2017 100 miljoen euro beschikbaar voor de kinderopvangtoeslag en is er 100 miljoen voor handhaving van de ouderenkorting. Ook wordt er voor 100 miljoen euro vergroend, middels energiecompensatie in de bouw. Dit is om huiseigenaren te stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen.

Werkende gezinnen
Alles bijelkaar optellend, gaan vooral werkende gezinnen er komend jaar flink op vooruit door de lastenverlichting. Zij profiteren onder meer van lagere tarieven, een hogere kinderopvangtoeslag, een hogere kinderbijslag en een verhoging van de inkomensafhankelijke combinatiekorting, een belastingvoordeel voor tweeverdieners met jonge kinderen.

Minima en ouderen gaan er niet of nauwelijks op vooruit, al wordt hun koopkracht wel gerepareerd. Zonder het nieuwe belastingplan zouden zij er komend jaar op achteruit gaan. Dat geldt ook voor gezinnen waar maar een kostwinner is.