Ankie Broekers-Knol, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
Volledig scherm
Ankie Broekers-Knol, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid © ANP

Nieuw extern onderzoek naar misdaadcijfers asielzoekers

Onderzoekers van buiten gaan zich opnieuw buigen over weggelaten misdaadcijfers van asielzoekers door het ministerie van Justitie. Als dat nodig is om het vertrouwen van de Tweede Kamer in het departement te herstellen, dan wil staatssecretaris Ankie Broekers-Knol die wens van een aantal oppositiepartijen wel inwilligen.

De incomplete misdaadcijfers kostten Broekers’ voorganger Mark Harbers vorig voorjaar de kop. In een overzicht voor de Kamer waren meldingen van ernstige misdrijven door asielzoekers niet zichtbaar, terwijl de Kamer daarvan juist graag wilde weten.

Ambtenaren van het departement onderzochten de affaire naderhand, en concludeerden dat er geen boze opzet in het spel was. Maar onder andere GroenLinks en SGP blijven argwanend. Ze willen daarom graag dat externe wetenschappers de zaak nog eens onder de loep nemen. Broekers is daartoe bereid, en haar collega minister Ferd Grapperhaus - die erover gaat - stemde met het nieuwe onderzoek in.

In het rapport over misdaadcijfers bleek een ernstige categorie, moord en doodslag, onder het kopje ‘overige’ weggeschreven te zijn. Uiteindelijk bleek overigens dat daar geen enkele moord of doodslag bij zat.