Volledig scherm
Het omstreden bedrijf Chemours uit Dordrecht © ANP

Nieuw groot onderzoek naar C8 in bloed bewoners Drechtsteden

Dupont/ChemoursInwoners uit Dordrecht, Sliedrecht en Papendrecht die tussen 1970 en 2012 minstens een jaar rond de fabrieken DuPont en Chemours hebben gewoond, kunnen zich na de zomer op kosten van het ministerie van Milieu laten testen op C8 in hun bloed.

Dat is zojuist bekendgemaakt door staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu) tijdens het debat in de Tweede Kamer over de blootstelling aan de chemische stoffen van de fabrieken Chemours en DuPont in Dordrecht.

Quote

Deze petitie geeft uiting aan het aangetaste vertrouwen in ons drinkwater

Sharon Dijksma

Volgens Dijksma kunnen mensen na de herfst een maand lang een aanvraag doen naar zo’n test. Het nieuwe onderzoek komt er op aandrang van de gemeentes en de Tweede Kamer. ,,Het RIVM heeft eerder gezegd dat zo’n onderzoek niet nodig is, maar er is wel behoefte aan", aldus Dijksma. ,,Mensen willen weten hoe het zit. Wij willen ze tegemoetkomen. Het doel is de zorgen van mensen weg te nemen."

Volgens Dijksma gaan de gemeentes het onderzoek organiseren. ,,Gemeentes hebben de lead. Het ministerie betaalt het."

Petitie

Vanochtend werd in de Tweede Kamer in de volle breedte over het dossier DuPont/Chemours gesproken en de blootstelling van werknemers en omwonenden aan C8, DMAC, en GenX.

Aan de Kamer werd een petitie aangeboden van meer dan 10.000 handtekeningen tegen de aanwezigheid van de mogelijk kankerverwekkende stof GenX in het drinkwater. ,,Het drinkwater is veilig, daar is geen twijfel over mogelijk", aldus Dijksma. ,,Maar deze petitie geeft wel uiting aan het aangetaste vertrouwen in ons drinkwater."

Metingen

Minister Melanie Schultz (I&M) komt in oktober met de uitkomsten van nader onderzoek door Nederlandse drinkwaterbedrijven naar de GenX. Inmiddels was al duidelijk dat de stof, in lage waardes, in het drinkwater zit van onder andere Rotterdam, Den Haag en Leiden. De drinkwaterbedrijven doen nu nu elders in Nederland extra metingen naar GenX om te peilen in welk water het nog meer zit. ,,Eind van de maand moeten de resultaten binnen zijn."

Al eerder hield het RIVM een steekproef rond de fabriek en werd de C8 gemeten in het bloed van een selectieve groep mensen.