Volledig scherm
Studenten in Amsterdam. © ANP

Nieuw leenstelsel wekt zorg onder studenten en ouders

Ouders met kinderen op de middelbare school of het mbo maken zich grote zorgen over het nieuwe leenstelsel. Niet minder dan 90 procent van hen is bang grote schulden te maken. Dat blijkt uit het onderzoek Studeren moet kunnen, dat dinsdag verschijnt.

Het rapport is een initiatief van FNV Jong en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). Van de ondervraagde leerlingen heeft 60 procent nu al het idee dat een bijbaan ten koste gaat van de eigen opleiding.

Onacceptabel
Van de hbo-studenten en studenten die wetenschappelijk onderwijs volgen, verwacht bijna 70 procent waarschijnlijk of zelfs zeker meer te gaan werken naast de studie als het leenstelsel er is. Een grote meerderheid van alle ondervraagden (88 procent) noemt het leenstelsel onacceptabel.

FNV Jong en de LSVb begonnen vorig jaar een groot onderzoek onder scholieren, studenten en hun ouders naar de gevolgen van invoering van een leenstelsel. Tussen november en januari deden bijna ruim 6600 mensen aan het onderzoek mee.

Gift
Aanleiding voor het onderzoek waren de ingrijpende bezuinigingen op het onderwijs. Het kabinet wil de basisbeurs voor studenten, die een gift is, afschaffen en daar een leenstelsel van maken.

  1. Amerika klaagt YouTubers aan voor ‘gepland’ bezoek aan verboden militaire basis Area 51

    Amerika klaagt YouTubers aan voor ‘gepland’ bezoek aan verboden militaire basis Area 51

    YouTubers Ties Granzier (20) en Govert Sweep (21), die in Amerika werden opgepakt omdat ze de militaire basis Area 51 betraden, zijn aangeklaagd voor het binnentreden van verboden terrein. Justitie verdenkt hen ervan dat bewust gepland te hebben in overleg met anderen. Op zo'n daad van grote burgerlijke ongehoorzaamheid staat maximaal een jaar cel. De mannen verschijnen morgen voor de rechter.