Volledig scherm
© ANP, AD

Nieuw ME-busje politie wordt 'herkenbaar' wit

Het nieuwe ME-busje van de politie krijgt een witte kleur. De bekende blauwe voertuigen van de Mobiele Eenheid zullen daarmee uit het straatbeeld verdwijnen. Daar zijn niet alle agenten even blij mee. 'Wit is natuurlijk best besmettelijk.'

Quote

Wit is natuurlijk best een besmette­lij­ke kleur

Woordvoerder politie

Na tientallen jaren moet de politie afscheid nemen van de klassieke blauwe busjes van de Mobiele Eenheid (ME). Dat blijkt uit de aanbesteding die de Nationale Politie in gang heeft gezet voor ten minste 300 nieuwe voertuigen.

,,Het is misschien een gek idee," zegt een woordvoerder van de politie. ,,Wit is natuurlijk best een besmettelijke kleur.''

Toch is er volgens de woordvoerder goed over nagedacht. ,,De nieuwe ME-busjes worden flexibel ingezet. Dat betekent dat ze herkenbaar moeten zijn. Daarom worden ze wit, met de herkenbare blauw-oranje strepen die je ook op normale politieauto's ziet.''

De ME-voertuigen worden ingezet bij grote incidenten, demonstraties en voetbalwedstrijden. In de nieuwe busjes is plaats voor maximaal acht personen. Ook komen er busjes waarin maximaal vier politiehonden en zes agenten passen.

Rustgevend
Niet alle ME'ers zijn enthousiast over de nieuwe kleur. ,,Ze worden wit... WIT!!!'' schrijft een Rotterdamse agent op Twitter. ,,Aaarrghhh... Zeer slechte keuze!'' Iemand reageert: ,,Dat wordt leuk met verfbommen."

Toch zijn er ook milde reacties. ,,Wit is een veilige, neutrale kleur,'' stelt een politiemedewerker. ,,Bij missies van de Verenigde Naties zie je ook dat auto's helemaal wit zijn. Misschien heeft het wel een rustgevende uitwerking op hooligans.''

Met de aanbesteding van de nieuwe ME-busjes is een bedrag van enkele tientallen miljoenen euro's gemoeid. Autofabrikanten en leveranciers kunnen tot half september een offerte indienen. In februari 2016 wordt bekend welk bedrijf de nieuwe auto's mag leveren. Binnen nu en 4 jaar moeten alle ME-wagens vervangen zijn.

De politie heeft in totaal 14.000 voertuigen. Het grootste deel van dat wagenpark wordt de komende jaren vervangen. Na de zomer begint ook de aanbesteding van noodhulpauto's, cellenbussen en motoren.

Corruptie
Begin deze maand besloot het Openbaar Ministerie twee agenten te vervolgen voor corruptie bij de vorige aanbesteding van politieauto's. De twee worden ervan verdacht cadeaus te hebben aangenomen in ruil voor invloed bij de aanbesteding. Het bedrijf Pon Automobiel mocht in 2010 alle nieuwe politieauto's leveren.

Die aanbesteding werd stilgelegd nadat de berichten over corruptie naar buiten kwamen. Nu heeft de Nationale Politie besloten niet meer één grote aanbesteding te doen. In plaats daarvan worden meerdere aanbestedingen voor verschillende soorten voertuigen gedaan.