Volledig scherm
De ouders van Leon Groeneweg bij het graf van hun zoon © AD/Sanne Donders

Nieuw onderzoek naar dood Schiedammer (19)

Een speciaal team van experts gaat het onderzoek naar de dood van Leon Groeneweg (19) uit Schiedam opnieuw tegen het licht houden. Dat maakte justitie in Rotterdam vandaag bekend. Groenewegs lichaam dreef in 2008 in het Brielse meer. Volgens zijn ouders is hij vermoord, de politie spreekt van een noodlottig ongeval.

Volledig scherm
De onder 'verdachte omstandigheden' om het leven gekomen Leon Groeneweg uit Schiedam. © Facebook

De moeder van de jongen dreigde eerder in hongerstaking te gaan als het overlijden van haar zoon niet nader wordt onderzocht. Zij meent dat justitie de zaak nooit goed heeft uitgezocht. Haar zoon zou uit wraak door een jeugdbende uit Schiedam zijn omgebracht omdat hij de steeds crimineler wordende groep wilde verlaten, vermoedt ze. De zogeheten Landelijke Reflectiekamer gaat het moordossier nader bekijken.

De bevindingen kunnen leiden tot een nieuw onderzoek, bevestigde de hoofdofficier. Hij benadrukte dat het dan niet gaat om heropening van de zaak, want die is niet afgesloten: 'Omdat er geen nieuwe aanknopingspunten zijn, ligt de zaak nu alleen stil.' Hij vindt dat er rond de zaak zo veel emotie ligt dat hij er zeker van wil zijn dat justitie niets over het hoofd heeft gezien.

De politie onderzocht destijds de dood, maar het onderzoek leverde geen aanwijzingen op voor een misdrijf. Informatie over de zaak die in de jaren daarna nog binnenkwam, is telkens onderzocht, zegt het OM. Maar ook dat leverde niets op. De familie van de jongen blijft er, ondanks dat die in bezit is van het dossier, van overtuigd dat hij door een misdrijf om het leven is gekomen.