Volledig scherm
Een bord dat een vrijwillig vuurwerkvrije zone aanduidt. © ANP

Nieuw onderzoek: 'Twee op de drie nu voor algeheel vuurwerkverbod'

UpdateTwee op de drie Nederlanders (65 procent) zijn nu voor een algeheel vuurwerkverbod, waar dat in november nog 50 procent was. Ongeveer 85 procent vindt het niet langer verantwoord om op de oude manier door te gaan met afsteken van vuurwerk. Dat komt naar voren uit een rapport van onderzoeksbureau I&O Research.

Nog maar 44 procent noemt het afsteken van vuurwerk ,,een mooie traditie”, tegen 61 procent in 2016. De steun voor een verbod is bij kiezers van bijna alle partijen toegenomen. Alleen de kiezers van Forum voor Democratie zijn niet in meerderheid voor een algeheel verbod. 

Als er wel een vuurwerkverbod komt, moeten de gemeenten aan de slag: ruim zeven op de tien Nederlanders vinden dat hun gemeente dan professionele vuurwerkshows op een centrale plaats moet organiseren. Bijna de helft (46 procent) van de vuurwerkafstekers zegt zeker te stoppen als er op een centrale plaats zo’n show komt, nog eens 19 procent zou dit waarschijnlijk doen.

I&O Research deed onderzoek van 10 tot 14 januari dit jaar. In deze periode werkten 2221 Nederlanders van 18 jaar en ouder mee aan het onderzoek.

Kabinet

Het kabinet kondigde een week geleden aan dat consumentenvuurwerk verder aan banden wordt gelegd. Een aantal dagen later werd bekend dat ook de coalitiepartijen VVD en CDA een verbod op de verkoop van knalvuurwerk en vuurpijlen steunen, wanneer het kabinet daarmee komt. 

In december bleek uit I&O-onderzoek onder jongeren dat ook onder hen sprake is van een dalende trend: de animo om zelf vuurwerk af te steken neemt af. Van de 18- tot 24-jarigen zei toen 32 procent tijdens de jaarwisseling waarschijnlijk vuurwerk te gaan afsteken. Vorig jaar was dat nog 45 procent.