Volledig scherm
© ANP

Nieuw record: langste reeks warme dagen ooit gemeten

Vandaag is de langste reeks warme dagen ooit gemeten. Bij het landelijke meetpunt in De Bilt is het zojuist 20,1 graden geworden, dat is de 54ste landelijk warme dag op een rij. Daarmee is het oude record uit 2003, van 53 landelijk warme dagen achter elkaar, verbroken.

Volgens Wilfred Janssen van Weerplaza is dit een bijzonder lange reeks. ,,Dit is pas de tweede keer sinds het begin van de metingen in 1901 dat er een reeks langer dan 40 aaneengesloten warme dagen is gemeten.”

De komende dagen kan dit record scherper worden gezet, want tot ver in de volgende week worden temperaturen boven de 20 graden verwacht in De Bilt.

Nieuw record

Volledig scherm
Strandgasten op een vroege zomerochtend bij Castricum aan Zee. © ANP

Een landelijk warme dag is een dag waarop bij het KNMI in De Bilt een maximumtemperatuur van 20 graden of meer wordt gemeten. Al sinds 25 juni tot en met vandaag is de temperatuur in De Bilt elke dag boven de 20 graden uitgekomen. ,,Dat betekent een reeks van 54 aaneengesloten landelijk warme dagen, een nieuw record!”, aldus Janssen.

Het oude record uit 2003, een reeks van 53 landelijk warme dagen, is daarmee uit de boeken verdreven. Een ander record uit 2003, namelijk het totale aantal landelijk warme dagen in een jaar, komt de komende periode ook binnen bereik. Het grootste aantal in een jaar is tot nu toe 116. Met vandaag erbij staat 2018 op 99 landelijk warme dagen. Het is niet onwaarschijnlijk dat dit record ergens in september wordt gebroken.

Honderdste landelijke warme dag

Zodra het morgen 20 graden of warmer wordt in De Bilt hebben we de honderdste landelijk warme dag van dit jaar te pakken. In slechts 9 andere jaren sinds het begin van de metingen in 1901 zijn er 100 landelijk warme dagen of meer gemeten.

Zo'n groot aantal wordt steeds normaler in ons land. Vorig jaar en in 2016 zijn er ook meer dan 100 landelijk warme dagen gemeten. De laatste twee keren daarvoor waren in 2006 en 2003.

Bekijk ook: Handige doe-het-zelf tips tegen de hitte van uitvinder Ed Baars.

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP