Een van de monniken van de abdij Maria Toevlucht bij de presentatie van het Zundertse trappistenbier, een week geleden
Volledig scherm
Een van de monniken van de abdij Maria Toevlucht bij de presentatie van het Zundertse trappistenbier, een week geleden © anp

Nieuw trappistenbier week na lancering al uitverkocht

Hun bier is nog geen week op de markt maar nu al moeten de Zundertse trappisten 'nee' verkopen. 'De vraag is nog groter dan verwacht', zegt een broeder onaangenaam verrast in de winkel van de abdij Maria Toevlucht. 

Wie het nieuwe trappistenbier afgelopen weekeinde wilde proeven op de plek waar het wordt gebrouwen, kwam bedrogen uit. 'Beste klant, onze voorraad Zundert trappistenbier is tijdelijk uitverkocht,' zo luidde de tekst op een briefje op de winkeldeur. 

Een winkelbroeder wist te vertellen dat de voorraad trappistenbier binnen de kortste keren was verdwenen. 'In vier uur tijd verkochten we maar liefst 5000 flesjes trappistenbier,' zegt een winkelbroeder vol ongeloof.

Eén flesje per klant
Pas in de loop van deze week is het kopergoude bier met acht procent alcohol volgens hem weer verkrijgbaar in abdijwinkel, zij het op uiterst beperkte schaal. 'We verkopen dan uitsluitend sixpacks met zes verschillende trappistenbieren naar keuze waaronder één Zundertse trappist. Om te voorkomen dat we weer in no time uitverkocht zijn, geldt de regel: een sixpack per klant.'  

In een aantal drankenhandels in de regio, die het Zundertse trappistenbier sinds vorige week verkopen, was het afgelopen weekeinde ook al geen flesje meer te krijgen. Daaronder De Biergrens in Baarle-Hertog-Nassau. 'De vijf kratjes die we zaterdagmorgen nog geleverd kregen, waren 's middags al verdwenen,' vertelde een verkoopster zondagmiddag aan ad.nl

Bij Het Bierhuis in Breda is de Trappist van Zundert eveneens uitverkocht. 'In vier dagen tijd verkocht ik alle 120 kratten. Terwijl het bier niet bepaald goedkoop is met 2,25 euro per flesje plus tien cent statiegeld. Het ging op een bepaald moment zo snel dat we moesten rantsoeneren om geen nee te hoeven verkopen. Eerst maximaal zes flesjes per klant, later vier en zaterdagmorgen was het op,' zegt eigenaar Ruud van Dongen.    

Nooit geziene stormloop
Hij noemt de populariteit van het Zundertse trappistenbier ongekend. 'Ik zit al 30 jaar in het vak en maakte aardig wat lanceringen van nieuwe bieren mee maar nooit eerder zag ik zo'n stormloop.' Van Dongen denkt de oorzaak te kennen. 'Bier leeft momenteel heel erg. Het is bovendien voor het eerst in 125 jaar dat Nederland er een trappistenbier bij heeft.' 

Hem is verteld dat hij op zijn vroegst tegen de Kerst en anders pas begin januari weer een nieuwe lading trappistenbier uit Zundert geleverd krijgt. Trappistenwoordvoerder Henri Reuchlin bevestigt dat het 'wel twee weken' kan duren voordat de monniken weer een nieuwe voorraad gebrouwen hebben. 

Een tegenvaller voor potentiële klanten maar een enorme opsteker voor broeder Daniël en zijn 19 overwegend bejaarde medebroeders in de abdij Maria Toevlucht. Zij hopen met het trappistenbier een stabiele bron van inkomsten te krijgen. Afgaande op de eerste verkoopresultaten hoeven ze zich daar geen zorgen meer over te maken. 

De Zundertse Trappist is na La Trappe het tweede trappistenbier dat in Nederland wordt gebrouwen. Wereldwijd zijn er nu negen trappistenbrouwerijen waarvan zes in België en een in Oostenrijk.


 1. Aantal coronapatiënten op ic met 24 gestegen, maatregelen ‘langer nodig’

  Aantal coronapa­tiën­ten op ic met 24 gestegen, maatrege­len ‘langer nodig’

  De groei van het aantal bezette IC-bedden gaat langzamer dan verwacht. Daarmee wordt het waarschijnlijker dat er op de piek van het aantal coronapatiënten in Nederland voldoende IC-bedden beschikbaar zijn. Consequentie van een rustigere stijging is ook dat het langer duurt voordat het virus onder controle is en dat maatregelen langer van kracht moeten zijn om een nieuwe piek te voorkomen. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”