Nieuwbouw Internationaal Strafhof Den Haag geopend

Koning Willem-Alexander heeft dinsdagmiddag het nieuwe gebouw van het Internationaal Strafhof geopend. Onder de vele aanwezigen was ook VN-chef Ban Ki-moon.

Volledig scherm
Koning Willem-Alexander opende dinsdagmiddag het nieuwe gebouw van het Internationale Strafhof © anp

Het Internationaal Strafhof, het  International Criminal Court (ICC), bouwde aan de Oude Waalsdorperweg een compleet nieuw complex. Tot voor kort was het gevestigd in een kantoorgebouw aan de Maanweg, langs de A12.

De koning opende het ICC-complex door een boek te openen waarna een korte animatie op een groot scherm startte.

Kort daarvoor sprak burgemeester Van Aartsen van Den Haag de zaal toe. Hij beschreef hoe Den Haag groeit als centrum van internationaal recht. De burgemeester benadrukte dat Den Haag trots is als vestigingsplaats van het Internationaal Strafhof en feliciteerde het ICC met zijn nieuwe gebouw.

Onafhankelijk
Het ICC is een internationale organisatie die wordt erkend door 124 verdragspartijen, dus niet door elk land in de wereld. Het ICC is onafhankelijk en geen onderdeel van de Verenigde Naties. De doelstelling van het ICC is te helpen voorkomen dat plegers van genocide, misdrijven tegen de menselijkheid en oorlogsmisdrijven aan gerechtsvervolging ontsnappen. De werktalen zijn Engels en Frans.


Volledig scherm
Het nieuwe gebouw van het Internationaal Strafhof aan de Oude Waalsdorperweg. © Remco Zwinkels