Volledig scherm
Het logo van Caloh Wagoh. © PR

Nieuwe aanhouding in uitdijend onderzoek naar liquidaties door motorclub Caloh Wagoh

De politie heeft maandag een 57-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de liquidatie van 25-jarige Justin Jap Tjong uit Amsterdam. De verdachte is volgens het Openbaar Ministerie lid van motorclub Caloh Wagoh. Het bewijs komt voort uit de zogeheten PGP-blunder van president Keylow.

Onlangs onthulde deze nieuwssite al dat het OM een nieuw moordonderzoek was gestart. Dat kon het OM doen door de vele duizenden gigabytes aan bewijs die door een blunder van Caloh Wagoh-president Keylow zijn geleverd. Hij filmde de chatgesprekken die hij voerde met diverse opdrachtgevers over moorden. Ook de verdenking tegen de nieuwe verdachte komt volgens het OM voort uit dit bewijs. ,,Binnen dat onderzoek zijn een kleine duizend gegevensdragers in beslag genomen, waar nog iedere dag nieuwe informatie uit komt", aldus het OM. In de chats werd openlijk gesproken over het uitvoeren van moorden, is al eerder gebleken. 

Vergismoord

Justin Jap Tjong werd in januari 2017 doodgeschoten in Amsterdam. Hij was -zo blijkt uit onderzoek- betrokken bij de vergismoord van Hakim Changachi in Utrecht, een paar dagen eerder. Jap Tjong had de Audi A5 bestuurd waarin de moordenaars van Changachi waren gevlucht. Volgens getuigen moest hij daarna ook meewerken aan een nieuwe poging het eigenlijke doelwit alsnog te liquideren. Hij wilde dat niet. Die weigering, en het feit dat hij te veel zou weten, zou een reden zijn geweest hem te vermoorden. 

Link met Taghi

Met de moord op Jap Tjong en het feit dat een Caloh Wagoh-lid hiermee in verband wordt gebracht zijn de links tussen het Caloh Wagoh-onderzoek en het Marengo-proces rond de voortvluchtige Ridouan Taghi ook weer iets duidelijker geworden. Eerder al liet kroongetuige Tony de G. weten dat zijn motorclub een moordopdracht van Taghi aan aangenomen.

Caloh Wahoh

In totaal worden in dit strafproces zestien verdachten vervolgd voor vijf moorden en verscheidende moordpogingen. Naast de gesprekken van de president van de club vormen ook de verklaringen van Tony de G. een belangrijk onderdeel van het bewijs. Hij was betrokken bij de moord op Jaïr Wessels, maar liep over naar justitie. In ruil voor strafvermindering heeft hij meer dan twintig uitgebreide verklaringen afgelegd over het reilen en zeilen bij Caloh Wagoh. Hoeveel strafvermindering hij krijgt in ruil voor zijn verklaringen heeft het OM nog niet bekendgemaakt.

  1. Nieuws over coronavirus en lerarenstaking in de Ochtend Show to go

    Nieuws over coronavi­rus en lerarensta­king in de Ochtend Show to go

    Het is de week van de lerarenstakingen. Komende donderdag en vrijdag leggen leraren door heel het land het werk neer, om te staken voor beter loon en een betere cao. Kim van Strien, zelf lerares Frans op een middelbare school en hoofdbestuurder van de Algemene Onderwijsbond, vindt ook dat er iets moet veranderen. Ze is daarom te gast in de Ochtend Show om te praten over het aanhoudende probleem waar veel leraren mee te maken hebben.
  2. Passagier wil meer beelden van tramaanslag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

    Passagier wil meer beelden van tramaan­slag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

    Een van de inzittenden van de Utrechtse tram waarin vorig jaar een aanslag werd gepleegd, eist inzage in meer camerabeelden van het moment van de aanslag. Hij is ervan overtuigd dat Gökmen Tanis ook op hem heeft geschoten en wil de beelden daarvan zien. Volgens het Openbaar Ministerie zijn alle beelden met de passagier al bekeken en is daarop niet te zien dat Tanis op hem schiet. Toch gaan OM en de passagier nog een keer in overleg, zo was de uitkomst van een kort geding vanmiddag.