'Nieuwe' Afsluitdijk moet icoon worden voor toeristen
Nederlands bekendste dijk ondergaat komende jaren een ingrijpende metamorfose. Voor 850 miljoen euro wordt de 32 kilometer lange Afsluitdijk flink verstevigd. Maar bescherming tegen de stijgende zeespiegel is niet het enige doel. De dijk moet een toeristische trekpleister van formaat worden, een icoon.
Er is nog zoveel te winnen. Die toeristen komen echt niet vanzelf
Als minister Melanie Schultz-van Haegen (Infrastructuur & Milieu) vanochtend het definitieve masterplan voor de Afsluitdijk officieel presenteert, is er al heel wat water door de sluizen bij Den Oever en Kornwerderzand gestroomd. Al een decennium terug constateerde Rijkswaterstaat dat de uit 1932 stammende dijk een flinke opknapbeurt nodig heeft. Door de opwarming van de aarde zal de zeespiegel volgens het KNMI komende eeuw met 35 tot wel 85 centimeter stijgen.
Uiteindelijk vergde het jaren om de renovatie voor te bereiden en een plan te ontwikkelen dat ook rekening houdt met belanghebbenden als de provincies Friesland en Noord-Holland.
Reuzengemaal
Die blauwdruk ligt er nu. Uiteindelijk is ervoor gekozen de dijk niet op te hogen, maar wél voor ruim 600 miljoen euro te verstevigen. Om veel meer water uit het IJsselmeer naar de stijgende Waddenzee weg te kunnen pompen, wordt bij Den Oever het grootste gemaal van Europa gebouwd. De spuisluizen kunnen straks 10 zwembaden per minuut wegpompen.
Maar veiligheid is lang niet het enige doel. In de plannen spelen ook recreatie en toerisme een voorname rol. De circa 250.000 bezoekers die de Afsluitdijk jaarlijks trekt, komen vooral uit Amsterdam, Volendam en Marken. Ze rijden tot het monument voor grondlegger Cornelis Lely, en niet verder.
Pimpen
,,Er is nog zoveel te winnen," zegt Sietske Poepjes. Als gedeputeerde bij de provincie Friesland hoopt ze meer toeristen naar het Noorden te lokken. ,,Een mooie fietsroute aan de Waddenzee-kant zou al veel helpen. Verder moet het monument dringend worden gepimpt. Die toeristen komen echt niet vanzelf."
De provincie hoopt dat de Afsluitdijk er in 2018 - als Leeuwarden culturele hoofdstad van Europa is - al beter bij ligt.
Die boost moet de Afsluitdijk ook krijgen door het ontwerp dat kunstenaar en ontwerper Daan Roosegaarde, bekend van het lichtgevende fietspad, momenteel ontwerpt. Zijn doel: van de Afsluitdijk een internationaal aansprekend icoon van waterbouwkundig vernuft maken.
We hebben nu de kans om van de Afsluitdijk iets spectaculairs van te maken
Vurig hopen
VVD-coryfee Ed Nijpels, vanaf 2008 jarenlang voorzitter van de Adviescommissie Toekomst Afsluitdijk, hoopt vurig dat dit lukt. ,,De Afsluitdijk is het enige door mensen gemaakte object in Nederland dat je vanuit de ruimte ziet, zei Wubbo Ockels altijd. We hebben nu de kans om er iets spectaculairs van te maken."
Alle plannen voor toerisme, milieu en duurzaamheid vergen nog eens zo'n 200 miljoen euro. De totale kosten van het project komen volgens Rijkswaterstaat daarmee op een slordige 850 miljoen euro.
Dit is een ingekort artikel. Het volledige artikel is te lezen in het AD van vandaag.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hackers dringen binnen in systemen Artis en eisen één miljoen euro losgeld
Dierentuin Artis in Amsterdam is getroffen door een aanval met gijzelsoftware. Sommige computersystemen doen het daardoor niet. De mensen achter die aanval eisen 1 miljoen euro aan losgeld, te betalen in virtueel geld. -
Afsluitdijk gaat binnenkort tien keer een weekend dicht
De Afsluitdijk, waar dagelijks ongeveer 18.000 automobilisten overheen rijden, gaat maximaal tien weekenden dicht voor al het wegverkeer. -
Tijd voor een nieuwe laptop? Dit is onze favoriet van het moment
We zitten aan het begin van de zomervakantie, maar voor je het weet begint een nieuw schooljaar en heb je een nieuwe laptop nodig. Na wekenlang testen hebben we onze favoriet van circa 900 euro geselecteerd. -
PREMIUM
Goud altijd aangeven en geen kunst ouder dan 100 jaar: hier moet je op letten bij souvenirs
De mini Spaanse gitaar die op de Ramblas in Barcelona nog zo schattig leek, belandt een paar jaar later als made-in-Chinaprul in de container. Zonde. Aan wat voor aandenken beleef je plezier? En wat mag je eigenlijk meenemen? -
PREMIUM
Dankzij een kwartiertje rennen vliegt de conditie van deze kinderen vooruit én zijn ze rustiger in de klas
Hijgend, puffend en zwetend stuiven de scholieren over het schoolplein: ze zijn al zeker vijf keer de school rond geweest. Drie keer per week rennen ze in een kwartiertje de Daily Mile van zo'n anderhalve kilometer. Met resultaat: leerlingen lopen na drie maanden gemiddeld zo'n vijftig procent harder.
-
advocaat reageert
Belgen spreken van misverstand na arrestatie kunstbeurs, ‘gele diamant à 27 miljoen spoorloos’
De twee Franstalige Belgen die dinsdag op de A2 zijn opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de overval op de kunstbeurs in Maastricht, ontkennen iedere betrokkenheid. Er lijkt hier sprake van een misverstand, bevestigt hun advocaat Stijn van Merm. In de auto van de verdachten zijn volgens de raadsman geen juwelen of wapens gevonden. -
65
Reacties op boerenacties: ‘Ik snap de frustratie van de boeren, maar terreur is niet het antwoord’
‘Boeren staan niet boven de wet’ en ‘Ik heb er een hard hoofd in dat er politici zijn die het belang van bewegingsonderwijs inzien’: dit zijn enkele reacties op nieuwsonderwerpen die lezers bezighouden. Hieronder de lezersbrieven die in de krant van woensdag 29 juni verschenen. Je kunt zelf een reactie insturen via brieven@ad.nl. -
Gat in Afsluitdijk moet zoutwatervis lokken
Het duurt nog even, maar over een paar jaar kan er op het IJsselmeer weer worden gevist op spiering, bot en paling. Die vissoorten zijn nu maar in kleine hoeveelheden te vinden in het zoete water, maar krijgen straks door een gat in de Afsluitdijk vrij baan om hun oude vertrouwde paai-, leef- en opgroeigebieden te bereiken. Dat schrijft De Telegraaf vandaag.