Pier Eringa
Volledig scherm
Pier Eringa © ANP Handouts

Nieuwe baas ProRail krijgt hoger salaris

Pier Eringa is benoemd tot president-directeur van spoorbeheerder ProRail. Hij volgt Marion Gout op, die vorig jaar juli voortijdig vertrok. Ze had haar vertrek begin april plotseling aangekondigd, omdat ze moeite had met de strakkere aansturing van ProRail door het Rijk.

De 53-jarige Eringa begint op 1 april aan zijn nieuwe baan. Volgens staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) is zijn brede ervaring in de publieke sector van grote waarde voor ProRail. Zo was Eringa regio- en programmadirecteur bij de NS, korpschef van de politie in Flevoland en algemeen directeur en gemeentesecretaris van de gemeente Nijmegen. Nu is hij voorzitter van de raad van bestuur van het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht. Ook is Eringa onder meer vicevoorzitter van het bondsbestuur van voetbalbond KNVB.

Hogere beloning
Eringa gaat 207.000 euro per jaar verdienen, terwijl bij ProRail een salaris van 188.000 (exclusief vergoedingen) geldt. Maar Mansveld vindt de hogere beloning gerechtvaardigd, omdat ProRail volgens haar voor een moeilijke opgave staat om de kwaliteit op het spoor en de samenwerking met vervoerders, overheden en consumentenorganisaties te verbeteren.

Eringa krijgt in totaal 224.960 euro per jaar. Dat is inclusief een onkostenvergoeding, een auto van de zaak en een werkgeversdeel pensioen. Dat bedrag blijft onder de wettelijke norm voor topfunctionarissen in de publieke en semipublieke sector (230.474 euro), schreef Mansveld maandag aan de Tweede Kamer. Eringa krijgt geen bonus. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu is de enige aandeelhouder van ProRail.

De oppositiepartijen SP en het CDA plaatsen vraagtekens bij het salaris van de nieuwe topman en willen tekst en uitleg van Mansveld. ,,Wat mij betreft gaat het feestje van de nieuwe ProRail-topman met giga salaris niet door'', twitterde SP-Kamerlid Farshad Bashir. Hij heeft mondeline vragen aangemeld. Zijn CDA-collega Martijn van Helvert wil ook een verklaring voor de ,,opslag'' van bijna 20.000 euro.

  1. LIVE | Aantal doden in Mexico blijft stijgen

    LIVE | Aantal doden in Mexico blijft stijgen

    Nederlanders kunnen vanaf 15 juni weer op vakantie in veel landen binnen Europa. Wel zegt premier Mark Rutte dat mensen de lokale regels in acht moeten blijven nemen: ,,Ga wijs op reis.” Ook is bekendgemaakt dat verpleeghuisbewoners al vanaf 15 juni meerdere bezoekers mogen ontvangen, een maand eerder dan het kabinet zich tot dusver voornam. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van alle ontwikkelingen rond het coronavirus. Lees hier het vorige liveblog terug.