Volledig scherm
De bij Opsporing Verzocht getoonde beelden. © Videostill YouTube

Nieuwe beelden van 'laffe droeftoeter' die agent knock-out slaat tijdens trouwstoet

Video/updateEr zijn nieuwe videobeelden vrijgegeven die laten zien hoe politieagent Gert Jan de Jonge van achteren wordt neergeslagen tijdens een trouwstoet in Rotterdam. Tot nu toe waren er alleen beelden waarop te zien was dat de agent opkrabbelde, maar een omstander heeft nu zijn telefoonbeelden aan de politie ter beschikking gesteld. De man die de klap uitdeelde is nog altijd voortvluchtig. Na uitzending van de beelden heeft de politie twintig tips gekregen. 

De betrokken agent verloor vrijdag 30 augustus het bewustzijn door de klap, tijdens een confrontatie met een aantal boze bruiloftsgasten. Toen agenten de bruidsstoet wilden controleren vanwege onnodig toeteren en gevaarlijk rijgedrag, misdroegen enkele feestgangers zich. De man die de klap uitdeelde op de Rotterdamse Westzeedijk, wist weg te komen en is nog altijd op vrije voeten. In de hoop hem te vinden zijn de nieuwe beelden gisteren getoond in een aflevering van Opsporing Verzocht.

Whiplash

De agent kreeg door de klap een hersenschudding en whiplash (verrekking van de nekspier). Hij is nog altijd niet in staat om te werken. Twee weken geleden vertelde De Jonge in het televisieprogramma Jinek hoe zijn gezinsleven sindsdien totaal ontregeld is. De agent heeft zijn belager tijdens het hele incident nooit gezien. ,,Die meneer die mij geslagen heeft, ik vind dat eigenlijk een verschrikkelijk laffe droeftoeter.” 

Collega’s van de politie vallen Gert Jan de Jonge bij. ,,Nu ook beelden van de minkukel die dat van achteren doet en te laf is zich te melden!’’ benadrukt de Rotterdamse wijkagent André van Wingerden op twitter. De Rotterdamse politiechef Hans Vissers stelde ook al in een bericht aan zijn korps dat dit geweld tegen agenten ‘bizar en volstrekt onacceptabel is’.

De vrouw van de agent die vrijdagmiddag in Rotterdam knock-out werd geslagen door een bruiloftsgast deed ook al een indringende oproep aan de dader. ,,Jij, die van achteren mijn man neersloeg, wees alsjeblieft een echte man. Je hebt je feestje gehad. Je hebt getoeterd. Je bent blij geweest. Meld je. Neem je verantwoordelijkheid.’’

Drie andere gasten werden wel opgepakt, maar kwamen alledrie in de loop van dat weekeinde weer vrij. Zeker twee van hen moeten later voor de rechter verschijnen. De agenten controleerden de trouwstoet na meldingen over onnodig toeteren en gevaarlijk rijgedrag.

Quote

Jij, die van achteren mijn man neersloeg, wees alsje­blieft een echte man. Meld je

Vrouw van agent Gert Jan de Jonge

Maatregel

Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft naar aanleiding van het incident een stevige maatregel getroffen. Vanaf 2020 moet een trouwstoet vooraf gemeld worden bij de gemeente Rotterdam. Wie dat niet doet, riskeert een geldboete. Wat de burgemeester betreft hoeven de stoeten niet volledig in de ban. ,,Iedereen mag een feestje vieren in de stad, maar dan wel binnen de regels van de wet en zonder anderen daarbij tot overlast te zijn,’’ zei zijn woordvoerster eerder deze maand tegen deze krant. De meldplicht is slechts één van de maatregelen waaraan kan worden gedacht. Of er nog andere maatregelen volgen is niet duidelijk.

Bekijk de beelden van Gert Jan de Jonge bij Jinek:

Volledig scherm
Agent Gert Jan de Jonge bij Jinek. © Jinek, videostill