Volledig scherm
Een vrouw demonstreert het gebruik van een insulinepen bij de Diabetesvereniging Nederland. © ANP XTRA

Nieuwe behandeling biedt
hoop aan diabetespatiënten

Wetenschappers hebben een behandeling gevonden waardoor diabetespatiënten (type 2) mogelijk niet meer hoeven te spuiten. Het Amsterdamse onderzoek biedt hoop aan honderdduizenden Nederlanders.

Vijftig patiënten van onder meer het Amsterdam UMC kregen een slangetje met camera ingebracht via de mond, dat in het begin van de dunne darm (twaalfvingerige darm) terechtkwam. Op die plek werd een ballonnetje opgeblazen, gevuld met heet water. Door de warmte schroeide het slijmvlies in de dunne darm weg. Het nieuwe slijmvlies, dat binnen een tot twee weken terug was, zorgde voor een verbetering van de bloedsuikerspiegel, waardoor de patiënten géén insuline hoeven te spuiten.

De Amsterdamse wetenschappers presenteerden gisteren hun studieresultaten op een congres in Wenen en zijn naar eigen zeggen in ‘voorzichtige jubelstemming’. Jacques Bergman, hoogleraar en maag-, darm-, leverarts aan het Amsterdam UMC: ,,Door deze behandeling kan het gebruik van insuline worden uitgesteld of misschien wel worden voorkomen. Dat is veelbelovend.” 

 Zelfs een jaar na de ballonbehandeling – die ongeveer een uur duurt – is bij 90 procent van de patiënten de ziekte stabiel. Zij slikken nog wel dagelijks medicijnen, maar door de lagere bloedsuikerspiegel lopen zij minder kans op hart- en vaatziekten, nierfalen, blindheid en gevoelloosheid in handen en voeten.

Geschikt

De nieuwe vinding lijkt in eerste instantie geschikt voor zo’n 70.000 ‘grensgevallen’: patiënten die nu al pillen slikken, maar inmiddels een zo hoog bloedsuikergehalte hebben dat ze op korte termijn insuline moeten gaan spuiten. 

Een nieuwe internationale studie, genaamd Revita2, onder honderd patiënten moet dit resultaat nog eens bevestigen. Het Amsterdam UMC zoekt nog patiënten met type 2, tussen de 28 en 75 jaar, die hieraan willen deelnemen. Het gaat om patiënten die één of meerdere bloedsuikerverlagende medicijnen gebruiken en (nog) geen insuline spuiten.

Momenteel hebben een miljoen Nederlanders diabetes type 2, onder wie 700.000 patiënten die nog géén insuline spuiten. De professor hoopt dat deze groep in de toekomst nooit een naald in been of buik zal hoeven steken. Mogelijk kan zelfs een deel van de insulinespuiters van hun dagelijks prikbeurt worden verlost na de ballonbehandeling. Ook hier doet hij – als enige in de wereld - onderzoek naar in klein studieverband onder zestien patiënten.