Volledig scherm
De nieuwe slogan van de BOB-campagne © Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Nieuwe campagne tegen alcohol in verkeer: Ben je Bob, zeg het hardop!

Verkeersminister Van Nieuwenhuizen lanceert, vlak voor de feestdagen, een nieuwe campagne tegen alcohol in het verkeer waarbij ze iedereen oproept om niet met drank op in de auto te stappen. 

De befaamde BOB-campagne richt zich ditmaal op mensen die alleen in de auto stappen, thuisdrinkers (mannen 35+, vrouwen 50+) en beginnende bestuurders die horeca bezoeken (man, 25). De belangrijkste slogan en boodschap is: ‘Ben je Bob, zeg het hardop!’

Niet met drank op rijden

Van Nieuwenhuizen: ,,Dit zijn traditioneel de dagen van het jaar dat er veel borrels zijn. Daarna komen de kerstdagen zelf, dan Oud en Nieuw en de nieuwjaarsborrels. Een goed moment dus om er weer bij stil te staan dat je niet met drank op achter het stuur kruipt.”

De BOB-campagne bestaat in Nederland al sinds 2001. Volgens de bewindsvrouw op Infrastructuur en Waterstaat is inmiddels wel duidelijk dat er een BOB moet zijn als mensen met een groepje rijden. ,,Maar ook mensen die alleen ergens naar toe gaan, moeten zich van tevoren de vraag stellen: ‘Hoe kom ik thuis als ik wat wil drinken?’”

Promotie

Vanaf deze week december zijn nieuwe borden over de campagne, zo‘n 220 vanuit het Rijk, langs de snelweg gezet. Ook provincies en gemeenten plaatsen de komende tijd borden en trekken samen op met bijvoorbeeld promotieteams van Team Alert en Veilig Verkeer Nederland.

Volgende week verschijnen de nieuwe televisie- en radiospots en starten er online video en advertenties op internet en sociale media.

  1. Anorexiapatiënte (19) ligt al anderhalf jaar vastgebonden in bed in kliniek

    Anorexiapa­tiën­te (19) ligt al anderhalf jaar vastgebon­den in bed in kliniek

    Een 19-jarige anorexiapatiënte ligt al anderhalf jaar 24 uur per dag vastgebonden in een bed in een Nederlandse ggz-instelling. In een door haar gemaakt filmpje dat het tv-programma Zembla in bezit heeft, laat ze zien hoe ze met een ‘Zweedse band’ rondom haar middel, haar schouders, polsen en voeten gefixeerd ligt. De jonge vrouw, die met sondevoeding in leven wordt gehouden, ligt vast omdat ze een gevaar voor zichzelf vormt.
  2. Al 100 kilometer file door boerenprotest: ‘Dat filerecord gaat eraan!’

    Al 100 kilometer file door boerenpro­test: ‘Dat filerecord gaat eraan!’

    Massa’s boeren stappen vandaag opnieuw op de trekker om te protesteren uit onvrede over stikstofmaatregelen. Er wordt gewaarschuwd voor verkeerschaos in het hele land. ,,Dat het weer een dikke chaos wordt, staat vast.’’ Door de protesterende boeren stond er vanochtend iets voor 06.00 uur al ruim 100 kilometer file. Vooral op de A1, A2, A6 en A28 is het druk. Daar rijden veel trekkers die onderweg zijn naar Bilthoven om actie te voeren bij het RIVM. De boeren gaan later op de dag ook in Den Haag nog demonstreren.