Volledig scherm
© AFP

Nieuwe codes van besmette eieren op lijst NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft vandaag de lijst met codes van eieren die fipronil bevatten geactualiseerd. Volgens de NOS zijn er zes nieuwe codes vrijgegeven van bedrijven waar is gewerkt met fipronil.

Er zijn geen nieuwe eicodes toegevoegd van eieren waarvan wordt geadviseerd die helemaal niet meer te eten. Wel heeft de lijst met eicodes waarvan de NVWA aanbeveelt die niet door kinderen te laten eten een update gekregen. Die eieren liggen mogelijk ook in de supermarkt. Ook is het overzicht van pluimveebedrijven waar fipronil is aangetroffen bijgewerkt.

Volgens de NOS zijn er vandaag zes nieuwe codes vrijgegeven (zie kader onderin). Die bedrijven zouden niet in de administratie voorkomen van het gewraakte Chickfriend. De bedrijven zouden zichzelf gemeld hebben bij de NVWA, al kan die instantie dat niet bevestigen.

195

Er zijn op dit moment 195 eicodes bekend van eieren waarvan wordt geadviseerd die niet door kinderen te laten eten. De lijst met bedrijven die eieren met fipronil hebben geproduceerd, is korter. Dat komt omdat er van sommige ondernemingen meer eicodes zijn vrijgegeven.

Alleen van de eieren met code 2-NL-4015502 wordt aangeraden die helemaal niet te consumeren. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) liet vandaag nog weten dat mensen weer volop eieren kopen. 

Wil je jouw eieren controleren? Bekijk hier de complete lijst met eicodes.

De nieuwe codes volgens de NOS

- X-NL-41663-XX
- X-NL-42138-XX
- X-NL-42367-XX
- X-NL-42938-XX
- X-NL-43669-XX
- X-NL-50497-XX