Volledig scherm
,,De kans dat deze hond niet bijt, is niet nul.'' © anp

Nieuwe hond moet weg om trauma 6-jarig meisje

De Amsterdamse Lyana (6) raakte vorig jaar ernstig gewond aan haar gezicht na een beet van de American staffordshire van de buurvrouw. Het dier werd afgemaakt. De nieuwe rottweiler die de vrouw heeft, moet nu weg, besloot de rechter gisteren in een kort geding dat werd aangespannen door de ouders.

Het was eind juli vorig jaar toen Lyana in de binnentuin, achter haar huis in de Speelmanstraat in Amsterdam-Slotermeer, aan het spelen was en de American staffordshire Charley trof. Ze ging door het hek waarachter de hond van onderbuurvrouw B. liep, werd door hem gegrepen en meerdere keren gebeten. Ze raakte zwaargewond in haar gezicht, brak haar neus, oogkas en traanbuis en liep diepe bijtwonden op.

Direct na het incident werd de hond afgemaakt. Maar de inmiddels zevenjarige Lyana kan zich niet meer veilig voelen in de buurt. Sinds kort heeft de buurvrouw alweer een nieuwe hond, een rottweiler dit keer.

Getraumatiseerd

,,Ze is bang om alleen te slapen en durft niet naar buiten. Dag en nacht is Lyana met de hond bezig, luistert ze en vraagt ze zich af waar hij is.” Zo gaat het niet meer, zei Mohammed, de vader van het getraumatiseerde meisje, gisteren tijdens een kort geding dat ze aanspanden om een gebiedsverbod voor de nieuwe hond af te dwingen.

Het vertrouwen dat buurvrouw B., die onverzekerd was, het dier onder controle kan houden, is weg. Of zoals de advocaat van de familie, Emma Swart, het zei: “De kans dat deze hond niet bijt, is niet nul.”

Ontroerd

Quote

Ik heb al twaalf jaar lang rottwei­lers en het is altijd goed gegaan, niet alle honden zijn slecht

Buurvrouw B

Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd, zei B, die nu wel van plan is om een aansprakelijkheidsverzekering te nemen: ,,Zoiets wens je niemand toe.” Maar ze raakte ook zichtbaar ontroerd bij de gedachte dat de hond, die volgens haar altijd dubbel aangelijnd is en buiten rondloopt met muilkorf, weg moet.

,,Ik heb al twaalf jaar lang rottweilers en het is altijd goed gegaan, niet alle honden zijn slecht. Ik wilde gewoon verder met mijn leven, waarvan honden een heel belangrijk deel uitmaken.” Daarbij kwam, zei ze, dat de familie geen contact met haar wilde na het incident, waardoor ze er ook geen idee van had hoe slecht het met het meisje ging.

2500 euro boete per dag

Elke dag, sinds de nieuwe hond er is, is het een opgave om het meisje naar buiten te krijgen, langs de voordeur van de onderbuurvrouw, waarmee ze de opgang delen. Drie man sterk is er nodig, vertelde Mohammed: één gezinslid boven aan de trap op de uitkijk, één persoon beneden én iemand die met haar meeloopt.

De familie van het meisje, die in 2015 vanuit Syrië naar Nederland kwam, wil graag verhuizen om de ellende opnieuw te ontvluchten, maar moet wachten totdat woningcorporatie Eigen Haard een geschikt huis heeft gevonden ergens buiten Amsterdam.

De strafzaak naar aanleiding van het bijtincident loopt nog, maar gisteren bepaalde de rechter al dat baasje B. binnen drie dagen op zoek moet naar een alternatief verblijf voor de rottweiler totdat de familie verhuist. Elke dag dat de hond nog in huis is, kost de hondeneigenaar 2500 euro. Want, zo oordeelde de rechter, het belang van het meisje weegt in dit geval zwaarder dan dat van de eigenaar en de hond.

  1. Droomvakantie met vriendje eindigt in nachtmerrie: Nederlandse (24) ontsnapt aan dood bij overval
    PREMIUM

    Droomvakan­tie met vriendje eindigt in nachtmer­rie: Nederland­se (24) ontsnapt aan dood bij overval

    De Antwerpse kleermaker Tommaso Bordoni (29) en zijn Nederlandse vriendin Linsey de Waele (25) zijn aan de dood ontsnapt bij een overval in Zuid-Afrika. Het koppel was met vakantie in het land, toen Tommaso op de avond van Valentijn plots oog in oog stond met twee gewapende kerels in de slaapkamer van hun verblijf. ,,Ik was zeker dat ze me zouden vermoorden”, vertelt de Belg - die sindsdien gekweld wordt door paniekaanvallen - tegen deze nieuwssite.