Volledig scherm
In de nieuwe regeerperiode zou in een aantal gemeenten legaal wiet kunnen worden verspreid. © ANP

Nieuwe kabinet wil een overheidswietje

UpdateHet aankomende kabinet met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie wil in de nieuwe regeerperiode een proef waarbij in een aantal gemeenten legaal wiet wordt verspreid. Deze zogenoemde 'overheidswiet' wordt landelijk geteeld. In totaal komen straks zes tot tien plaatsen in aanmerking.

Ingewijden bevestigen berichtgeving hierover door RTL Nieuws. De proef moet uitwijzen of met legale wietteelt de criminaliteit afneemt en of de wiet minder schadelijke stoffen kan bevatten dan de illegaal geteelde. 

Met een speciale vergunning kan een bedrijf de wiet straks legaal telen. Het experiment moet in enkele grote en middelgrote plaatsen de complete keten van teelt tot verkoop in de coffeeshops reguleren. Gemeenten kunnen zich aanmelden voor het experiment.

Vooral in het zuiden van het land kampen verschillende steden met drugscriminaliteit. Daar is de wens om wiet te legaliseren erg groot.

Wietwet

Het experiment is bijzonder omdat CDA en ChristenUnie zich steeds sterk tegen legalisering van de teelt hebben gekeerd. Die partijen en ook de VVD stemden dit jaar in de Tweede Kamer dan ook tegen de zogeheten 'wietwet' van D66 die voor regulering van de wietteelt moet zorgen. De huidige praktijk is dat wiet wel mag worden verkocht in een coffeeshop, maar niet geteeld of aangevoerd.

Toen de Tweede Kamer instemde reageerden gemeenten die veel hebben te lijden onder drugscriminaliteit verheugd. De Eerste Kamer had zich nog niet uitgesproken over de 'wietwet'.

Burgemeester Paul Depla van Breda reageert positief op de nieuwe proef. Het lijkt hem een uitgelezen manier om de georganiseerde criminaliteit in Brabant en Limburg de kop in te drukken. Breda zal zich zeker aandienen als een van de proefgemeenten, zei Depla in Nieuwsuur.