Volledig scherm
© ANP

'Nieuwe kankermedicijnen veel te duur'

Nieuwe medicijnen tegen kanker zijn allemaal veel te duur, concluderen onderzoekers van de Erasmus Universiteit. ,,Het is heel duidelijk dat farmaceutische bedrijven veel te veel vragen voor hun nieuwe geneesmiddelen, en als verklaring vaak met een beschuldigende vinger wijzen naar de druk van aandeelhouders om hun winsten te maximaliseren'', stelt hoogleraar Carin Uyl-de Groot.

Quote

Een prostaat­kan­ker­me­di­cijn zou 2587 euro mogen kosten, de marktprijs is bijna twaalf keer hoger

,,Wij begrijpen de noodzaak om winst te maken, maar dit kan ook worden bereikt door de geneesmiddelen die zij produceren betaalbaar te maken zodat ze op veel grotere schaal kunnen worden ingezet'', vervolgt ze. De wetenschappers hielden in het model waarmee ze de prijzen berekenden rekening met de werkelijke kosten van ontwikkeling, productie, verkoop, marketing en een 'redelijke' winstmarge.

Volgens de universiteit zou het middel enzalutamide tegen prostaatkanker 2587 euro mogen kosten per behandeling. De huidige marktprijs in Nederland is echter bijna twaalf keer hoger (29.500 euro), en in de VS zelfs ruim 28 keer hoger (74.165 euro). 

Ruxolitinib

Het middel ruxolitinib, tegen de minder voorkomende ziekte myelofibrose, zou volgens Erasmus niet meer dan 14.424 euro per behandeling mogen kosten. Voor dit medicijn moet op dit moment echter 49.780 worden neergeteld in Nederland. In de VS is dit zelfs 75.249 euro per behandeling.

De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen Nederland constateert overigens dat Nederland jaarlijks veel minder per inwoner aan geneesmiddelen uitgeeft dan andere welvarende landen, 367 tegen 604 euro gemiddeld. ,,Dat bevestigt dat we in ons land heel efficiënt en zuinig met geneesmiddelen omgaan'', zegt Gerard Schouw, directeur van de Vereniging.

,,Maar we maken ons wel zorgen over de ontwikkeling dat het steeds langer duurt voordat deze nieuwe geneesmiddelen bij de patiënt komen.'' De gemiddelde wachttijd voordat een nieuw geneesmiddel beschikbaar is voor Nederlandse patiënten is inmiddels 228 dagen, aldus de Vereniging.