Nieuwe lijst SER brengt misbruik door naaiateliers in kaart
Een nieuwe lijst met drieduizend naaiateliers in de wereld laat exact zien waar Nederlandse kledingketens zoals C&A, Zeeman, WE en Bijenkorf hun kleding vandaag halen. De lijst wordt vandaag gepresenteerd en is samengesteld door de Sociaal-Economische Raad (SER).
Delen per e-mail
Dat meldt dagblad Trouw. Als er klachten zijn over de omstandigheden in een kledingfabriek is meteen te achterhalen welke bedrijven er zakendoen. Het gaat om de productielocaties van 64 bedrijven, goed voor 80 consumentenmerken en bijna 4 miljard omzet.
Het overzicht is een belangrijke eerste stap in de uitvoering van het textielconvenant, dat precies een jaar geleden is gesloten onder aanvoering van minister Ploumen. Doel was het tegengaan van misstanden in de textielsector.
De lijst is samengesteld door de Sociaal-Economische Raad die het textielconvenant ondersteunt. ,,De locatielijst is noodzakelijk. Door te weten waar precies wordt geproduceerd, zien we waar de risico’s op misstanden in de kledingindustrie zitten. Dat helpt bedrijven bij het aanpakken van problemen als kinderarbeid, milieuschade, mensenrechtenschendingen en dierenmishandeling”, zegt Jef Wintermans, coördinator van het SER-convenant in de krant.
Klachtencommissie
Vandaag gaat ook een onafhankelijke klachtencommissie voor de textielindustrie aan de slag. De klacht kan worden ingediend door iemand die in een fabriek werkt, of door een vakbeweging of belangenorganisatie. De commissie onderzoekt of de klacht klopt en of de aanklager contact heeft gezocht met het betreffende bedrijf. Daarna wordt actie ondernomen. ,,In het convenant is afgesproken dat bedrijven doen wat binnen hun vermogen ligt om voor substantiële verandering te zorgen. De commissie spreekt hen daarop aan en doet een bindende uitspraak. Doordat de SER precies weet welk bedrijf waar produceert, vormt de Raad de schakel tussen aanklager en bedrijf”, aldus Wintermans.
De Landelijke India Werkgroep, betrokken bij het textielconvenant, is tevreden over de resultaten tot nu toe. ,,Initiatieven in het verleden om misstanden aan te pakken waren kleiner en vrijblijvender”, zegt directeur Gerard Oonk van de mensenrechtenorganisatie in Trouw.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Martijn laat mensen die hun smaak verloren weer proeven: ‘Ik vind het soms zelf echt niet te eten’
Martijn van Gemst (40) laat mensen die hun smaak hebben verloren weer proeven. Net nadat hij een speciale opleiding hiervoor afrondde, verloor hij zélf zijn smaak door corona. Even was hij in ‘complete paniek’, tot hij besloot zichzelf te onderzoeken. Met succes. ,,Als je het allerliefst friet met mayonaise eet, maar je proeft het niet meer, dan zorg ik ervoor dat je het wél weer ervaart.” -
Eindelijk warmer, koude lucht verdwijnt langzaam
Eindelijk warmt het op buiten. De koude lucht verdwijnt komend weekend langzaam. Heel langzaam. -
Meisje neergestoken bij school waar 'dodenlijsten’ circuleerden
In de buurt van een middelbare school in Amsterdam-Zuidoost is vanmiddag een meisje neergestoken. Niet bekend is of het om een leerlinge van de vmbo-school gaat. De steekpartij was op het Dubbelink, bij het Bindelmeer College. -
eigen tuin eerst
Geen zin in de buxusmot? Er zijn genoeg alternatieven voor de plant
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUMVIDEO
Man steekt buurman neer voor ogen dochtertje: 'Ga bij andere allochtonen wonen, zeiden ze’
Twee buurmannen (44 en 50 jaar) uit de Haagse Van Ruysbroekstraat kunnen elkaars bloed sinds enige tijd wel drinken. De burenruzie escaleerde afgelopen weken volledig. Het leidde eind februari tot een steekpartij waarbij de 44-jarige in zijn eigen huis werd neergestoken.
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Waarom vormen de koplampen van een auto vaak een gezicht?’
,,Waarom vormen de koplampen van een auto vaak een gezicht?”, vraagt lezer Jaïr Waal in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. -
PREMIUMInterview
Topvrouw inspectie: ‘Langzaam voltrekt zich een drama in het onderwijs’
De Inspectie van het Onderwijs luidt de noodklok over de taal-, reken- en maatschappelijke vaardigheden van leerlingen, die tijdens de coronacrisis alleen maar extra klappen hebben opgelopen. Dus zijn wat inspecteur-generaal Alida Oppers betreft structurele verbeteringen essentieel om het onderwijs weer op peil te brengen. En te voorkomen dat jaarlijks duizenden jongeren de maatschappij in moeten zonder de minimaal benodigde vaardigheden. -
Einde voucherdrama lijkt in zicht voor Corendon-klanten: uitbetalingen begonnen
Corendon is begonnen met het uitbetalen van vakantievouchers. De reisorganisatie, de nummer drie van de Nederlandse reisbranche, moest hier halverwege maart al mee beginnen, maar had toen onvoldoende geld in kas.