Volledig scherm
Een editie van tijdschrift Nieuwe Revu. © ANP

Nieuwe Revu trekt stukken sjoemelende journalist in

Nieuwe Revu heeft 27 artikelen van de journalist Peter Blasic ingetrokken. Er zijn twijfels ontstaan over de vaak anonieme bronnen die hij opvoerde, aldus het blad.

Het tijdschrift de Groene Amsterdammer onthulde deze week dat Blasic, die zich ook wel Mertens noemde, in een groot aantal Belgische en Nederlandse media verhalen schreef die niet of nauwelijks kunnen worden gecheckt op feiten. Blasic voerde vaak bronnen op die enkel bij hun voornaam werden genoemd. Ook zou hij stukken hebben vertaald uit buitenlandse media en deze als eigen werk hebben gepresenteerd. Volgens de Groene is hij bij Elsevier, HP/De Tijd en het Belgische Apache eerder al op plagiaat betrapt. De hoofdredacteuren van zowel Elsevier als HP/De Tijd bevestigen dit. Blasic ontkent in de Groene dat hij plagiaat heeft gepleegd. 

In Duitsland speelde recent een soortgelijke affaire bij het gezaghebbende Der Spiegel, waar Claas Relotius ook verhalen fabriceerde. Dagblad Trouw ontsloeg in 2014 een redacteur, nadat was gebleken dat hij bronnen had verzonnen. De krant schrapte 126 artikelen van zijn hand, waaronder een geruchtmakend verhaal over het bestaan van een 'shariadriehoek' in de Haagse Schilderswijk.