Volledig scherm
De vertrekborden op de luchthaven, tijdens een staking van het grondpersoneel van luchtvaartmaatschappij KLM. © ANP

Nieuwe staking KLM, bij twee eerdere acties vielen veel vluchten uit

Grondpersoneel van KLM legt komende woensdagmiddag voor de derde keer in twee weken het werk neer vanwege vastgelopen cao-onderhandelingen. Bij de twee vorige acties van vakbond FNV was er veel overlast voor reizigers in de vorm van annuleringen en vertragingen.

Het werk wordt deze keer vanaf 13.00 uur voor vier uur lang neergelegd, zo meldt de bond. De vorige twee acties duurden twee uur, maar werkten nog de hele dag door in het vliegschema. Toen begonnen de acties al in de ochtend.

De vakbond onderhandelt al maanden met KLM over een nieuwe cao voor het grondpersoneel, waar 15.000 medewerkers onder vallen. FNV zet in op een loonsverhoging van 4 procent per jaar, meer medewerkers in vaste dienst en betere roosters. “Het grondpersoneel wil niets liever dan de reizigers een fijne reis bezorgen. Deze staking is dan ook helemaal de verantwoordelijkheid van de KLM-directie”, stelt FNV-bestuurder Jan van den Brink.

KLM heeft de bonden een nieuw loonbod gestuurd met een loonsverhoging van 7 procent bij een cao-looptijd van 2 jaar en 9 maanden. Ook is er een alternatief op tafel gelegd met een loonsverhoging van 8,5 procent, maar met aanpassing van de winstdelingsregeling.

Onbegrijpelijk

Volgens de luchtvaartmaatschappij hebben de bonden Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC), FNV Cabine en FNV Grond het eindbod voor grond- en cabinepersoneel afgewezen. ,,KLM vindt dat onbegrijpelijk”, meldt zij in een verklaring. Vakbond VNC beraadt zich nog op acties.

KLM noemt de aangekondigde staking ‘onbegrijpelijk en onnodig’. Een woordvoerder zegt dat een eindbod is bereikt en dat daarnaast een alternatief op tafel ligt met een aanpassing van de winstdelingsregeling. ,,Dat is een fantastisch bod.” De maatschappij wil graag verder praten met de bond, ook omdat de staking tientallen miljoenen euro’s per dag kost.

Verder vindt de zegsman van KLM het flauw dat de verantwoordelijkheid voor de reizigersoverlast volledig op de vliegmaatschappij wordt afgeschoven. ,,Dit is een gezamenlijke verantwoordelijkheid.” Hoeveel vluchten uitvallen wordt dinsdag berekend. Vermoedelijk ontspringen ochtendvluchten de dans.

 1. Doodslagverdachte en acht maanden zwangere vriendin gebruikten drugs en abortuspillen
  Drama Diemen

  Doodslag­ver­dach­te en acht maanden zwangere vriendin gebruikten drugs en abortuspil­len

  Het Openbaar Ministerie Amsterdam heeft de verdenking tegen oud-pensioendeskundige en financieel expert Dennis van E. verzwaard. Hij wordt nu verdacht van doodslag en ‘abortus onder strafverzwarende omstandigheden’. De 32-jarige Braziliaanse vrouw die vorige maand dood in zijn appartement in Diemen werd gevonden, was zijn vriendin. De vrouw was zwanger van een ongeboren acht maanden oud jongetje, dat ook overleed bij het drama.
 2. LIVE: Rechtszaak IS-vrouwen: ‘Alleen de kinderen terughalen is ook een risico’

  LIVE: Rechtszaak IS-vrou­wen: ‘Alleen de kinderen terughalen is ook een risico’

  Het kabinet wil de Nederlandse jihadvrouwen en hun kinderen écht niet terug en probeert vandaag in de Haagse rechtbank in hoger beroep te voorkomen dat ze moeten worden opgehaald. ,,Terughalen van alleen de kinderen is ook een risico, dat kan tot wrok leiden bij de vrouwen en familie.” Familieleden en advocaten zijn in de rechtbank aanwezig om er voor te pleiten dat de kinderen en de vrouwen juist wel worden teruggehaald. Volg de rechtszaak hieronder via de tweets van verslaggever Cyril Rosman.