Nieuwe taxifraude: honderden illegale taxi's rond A'dam en Schiphol

VideoMalafide ondernemers hebben zich op de taximarkt van Schiphol en Amsterdam gestort. Er rijden inmiddels honderden illegale taxi's rond, zegt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). De waakhond is een grote oprolactie gestart.

Quote

We hebben al zeker twintig bedrijven opgespoord. Die hebben gemiddeld 20 tot 70 auto's op de weg

Sikko Oosterhoff, inspecteur ILT

Nadat de A'damse taxibranche in de jaren '90 negatief het nieuws haalde door de beruchte taxioorlog, leek het lange tijd relatief rustig. Recent ziet waakhond ILT echter een nieuw soort fraude: malafide taxiondernemers pogen daarbij snel geld te verdienen. 

,,In het taxiregister staat dan een prachtig bedrijf, maar zodra we controleren stuiten we op vreemde zaken," stelt Sikko Oosterhoff, coördinerend specialist inspecteur bij de ILT. ,,BV's gaan snel failliet, contracten met chauffeurs worden in schimmige cafétjes getekend, loonstrookjes kunnen niet worden overlegd en een eigenaar is niet te vinden." 

Door zich niet aan de regels te houden, kunnen de malafide ondernemers veel goedkoper rijden en snel rijk worden. Dit oa ten koste van chauffeurs, die maar moeten hopen dat ze goed betaald worden.

Verder lezen na de foto

Volledig scherm
Een van de weg gehaalde taxi wordt binnenste buiten gekeerd door ILT, Belastingdienst, OM en politie Amstelland © Marco Okhuizen

Nieuwe aanpak

Met een nieuwe gecoördineerde aanpak probeert de ILT sinds vorige week de fraude in kaart te brengen. Dat gebeurt samen met experts van het politieteam Dienst Infra Amsterdam, het OM en de  Belastingdienst. Sinds vorige week zijn teams dagelijks op pad rond Amsterdam om taxi's van de weg te halen. Vaak blijkt er geen deugdelijke boordcomputer geïnstalleerd en weten chauffeurs niet voor wie ze rijden.

Inmiddels zijn zeker twintig foute taxi bedrijven opgespoord, zegt Oosterhoff. ,,Maar waarschijnlijk zijn er meer." Zij hebben gemiddeld 20 tot 70 taxi's rondrijden, in bepaalde gevallen zelfs honderd. Bij de acties zijn sinds vorige week tientallen taxi's in beslag genomen.

De consument merkt er normaliter weinig van, de tarieven liggen niet hoger of lager. De illegale taxibedrijven maken gewoon reclame, bijvoorbeeld online. 

Volledig scherm
Inspecteurs van de ILT houden een illegale taxi aan op Schiphol, samen met het politieteam Dienst Infra Amsterdam © Marco Okhuizen

Niet alleen Amsterdam

De ILT vermoedt dat de fraude zich ook elders in Nederland zich voordoet. Wel is de regio Amsterdam met afstand de grootste taximarkt. Rond Schiphol en de hoofdstad rijden bijna 2.500 taxibedrijven rond. Een kleine duizend daarvan zijn overigens éénpitters. Ter vergelijking: Rotterdam telt ruim vijfhonderd taxibedrijven.

  1. Politie Groningen verricht nieuwe aanhoudingen na uit de hand gelopen boerenprotest

    Politie Groningen verricht nieuwe aanhoudin­gen na uit de hand gelopen boerenpro­test

    De politie in Groningen heeft, naar aanleiding van de incidenten rond het boerenprotest van gisteren, twee nieuwe aanhoudingen verricht. Het gaat daarbij om bestuurder die tegen de deur van het provinciehuis aanreed en de bijrijder van een boze boer die met zijn tractor door meerdere hekken reed en daarmee omstanders in gevaar bracht. Die bestuurder is nog niet aangehouden. In totaal zitten nu drie personen vast.