Nieuwe theorie over zwaartekracht maakt donkere materie overbodig
VideoDe Nederlandse wetenschapper Erik Verlinde heeft een verklaring gevonden voor de zogeheten donkere materie. De hoogleraar theoretische natuurkunde aan de UvA publiceerde vandaag zijn bevindingen in een artikel over de zwaartekracht. In de theorie wordt het bestaan van donkere materie ontkracht.
Delen per e-mail
,,Donkere materie is helemaal niet nodig. Ik kan afwijkende bewegingen van sterren berekenen, zonder de materie erbij te betrekken", aldus Verlinde. Om dit te begrijpen ging Verlinde terug naar de oorsprong. Hij bekeek zwaartekracht op microscopisch niveau.
De vraag is echter of de theorie hout snijdt, maar als de theorie klopt is het echt een feest in de natuurkunde, volgens hoogleraar theoretische natuurkunde Icke in het NOS Radio 1 journaal.
Lees verder onder de foto
Er is nog weinig bekend over donkere materie. ,,We weten alleen dat ongeveer 95 procent van de inhoud van het heelal geen gewone materie is, maar we weten ook niet wat het wel is", aldus Icke.
Theorie
We weten al heel lang dat Einsteins theorie van de zwaartekracht niet door één deur kan met de quantummechanica
Om de theorie te begrijpen moeten we anders kijken naar de theorie van Einstein volgens Verlinde. ,,We weten al heel lang dat Einsteins theorie van de zwaartekracht niet door één deur kan met de quantummechanica."
Astronomen worstelen al decennia met zwaartekracht die zich anders gedraagt in sterrenstelsels. Draaiende sterrenstelsels hebben meer zwaartekracht dan van de sterren te verwachten is. Dit wordt toegeschreven aan materie die geen licht geeft en mogelijk zelfs onzichtbaar is.
Verklaren
In sterrenstelsels is de zwaartekracht sterker. Om dit te verklaren, grijpen astronomen naar donkere materie. De overtollige zwaartekracht wordt volgens de hoogleraar echter bepaald door de atomen in de ruimte en de manier waarop donkere energie zich gedraagt.
In 2011 trok de wetenschapper ook al de oerknal in twijfel. Verlinde bedacht de theorie om zwaartekracht te verklaren. Hij won de NWO-Spinozapremie en kreeg 2,5 miljoen om zijn theorie verder uit te werken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMkunstmaan
Gaia legt mysterieuze Melkweg bloot
De Europese kunstmaan Gaia werd twee jaar geleden de ruimte in geschoten om een 3D-kaart van het Melkwegstelsel te maken. De eerste resultaten werden vandaag gepresenteerd en zijn verbazingwekkend. -
PREMIUM
Kees (32) verloor in één week zijn ouders aan corona: ‘Droom regelmatig dat ze er gewoon nog zijn’
Kees Onvlee (32) uit Bathmen, verloor in een week tijd zijn beide ouders Fenneke (62) en Peter (68) aan corona. Hij blikt nu, één jaar na de eerste officiële besmetting in Nederland, terug op een bizarre periode. -
PREMIUM
Wagenings succes in de strijd tegen malaria, dankzij Gates-miljoenen
Een Wageningse vinding blijkt zeer succesvol in de strijd tegen malaria, een ziekte waaraan jaarlijkse meer dan 400.000 mensen sterven. Toch moeten de makers wachten voor de vinding op grote schaal kan worden verspreid. -
Amateurmusicals balen van gevestigde namen in Op zoek naar Maria: ‘Meisje van de slager leuker’
De Stichting Amateur Musical Nederland is teleurgesteld in AvroTros en de publieke omroep. Vorig jaar klopte de organisatie aan bij de omroep. ,,Om te praten over een nieuw musicalprogramma. Daarbij zouden we op zoek gaan naar het grootste musicaltalent van Nederland. Er was geen interesse”, aldus Guido van Gend, een van de twee initiatiefnemers van de Stichting Amateur Musical Nederland (SAMN). -
Supermaan van volgende maand grootste van de eeuw
We hebben net een supermaan achter de rug - die van zondag op maandag - maar we hebben er dit jaar nóg twee tegoed: een op 14 november en een op 14 december. Die van volgende maand zal de grootste van deze eeuw zijn, tot nu toe.
-
eigen tuin eerst
‘Waarom staan de stadsparken niet vol met fruitbomen?’
Weg met die truttige sierboompjes in het stadsgroen. Plant appels, peren, druiven en kwetsen, adviseert tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’ -
PREMIUMPomppionier
Tango lanceert tankstation van de toekomst: duurzame brandstof en laadpalen
Ruim twee decennia na de introductie van Nederlands eerste onbemande pomp komt pionier Tango nu met het tankstation van de toekomst, waarin duurzame brandstoffen en elektrisch rijden een prominente rol spelen.