Nieuwe theorie over zwaartekracht maakt donkere materie overbodig

VideoDe Nederlandse wetenschapper Erik Verlinde heeft een verklaring gevonden voor de zogeheten donkere materie. De hoogleraar theoretische natuurkunde aan de UvA publiceerde vandaag zijn bevindingen in een artikel over de zwaartekracht. In de theorie wordt het bestaan van donkere materie ontkracht.

,,Donkere materie is helemaal niet nodig. Ik kan afwijkende bewegingen van sterren berekenen, zonder de materie erbij te betrekken", aldus Verlinde. Om dit te begrijpen ging Verlinde terug naar de oorsprong. Hij bekeek zwaartekracht op microscopisch niveau. 

De vraag is echter of de theorie hout snijdt, maar als de theorie klopt is het echt een feest in de natuurkunde, volgens hoogleraar theoretische natuurkunde Icke in het NOS Radio 1 journaal. 

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
Erik Verlinde tijdens de uitreiking van de Spinozapremies in 2011. © anp

Er is nog weinig bekend over donkere materie. ,,We weten alleen dat ongeveer 95 procent van de inhoud van het heelal geen gewone materie is, maar we weten ook niet wat het wel is", aldus Icke.

Theorie

Quote

We weten al heel lang dat Einsteins theorie van de zwaarte­kracht niet door één deur kan met de quantumme­cha­ni­ca

Hoogleraar Erik Verlinde

Om de theorie te begrijpen moeten we anders kijken naar de theorie van Einstein volgens Verlinde. ,,We weten al heel lang dat Einsteins theorie van de zwaartekracht niet door één deur kan met de quantummechanica."

Astronomen worstelen al decennia met zwaartekracht die zich anders gedraagt in sterrenstelsels. Draaiende sterrenstelsels hebben meer zwaartekracht dan van de sterren te verwachten is. Dit wordt toegeschreven aan materie die geen licht geeft en mogelijk zelfs onzichtbaar is.

Verklaren

In sterrenstelsels is de zwaartekracht sterker. Om dit te verklaren, grijpen astronomen naar donkere materie. De overtollige zwaartekracht wordt volgens de hoogleraar echter bepaald door de atomen in de ruimte en de manier waarop donkere energie zich gedraagt.

In 2011 trok de wetenschapper ook al de oerknal in twijfel. Verlinde bedacht de theorie om zwaartekracht te verklaren. Hij won de NWO-Spinozapremie en kreeg 2,5 miljoen om zijn theorie verder uit te werken.