Volledig scherm
© politie

'Nieuwe wet nodig na serie blunders zaak Bart van U.'

UpdateSnelle actie is nodig om missers van het OM en de politie, zoals rond Bart van U., de verdachte van de moord op Els Borst, in de toekomst te voorkomen. Er moet een nieuwe wet komen om dna vrijwel direct na de arrestatie af te nemen. Nu gebeurt dat pas als iemand is veroordeeld. Dat stelt de commissie-Hoekstra, die onderzoek deed naar de gang van zaken rond de verdachte van de moord op oud-minister Els Borst én zijn zus Loïs.

Quote

Het OM is tekortge­scho­ten. De constate­rin­gen raken ons intens

Herman Bolhaar
Volledig scherm
Tekening van Bart van U. tijdens een rechtszaak © anp

Bij Van U. werd na een veroordeling voor wapenbezit nooit dna afgenomen. Daardoor kwam hij pas in beeld als verdachte van de moord op Borst ná de arrestatie voor het doden van zijn zus

Jarenlang waren er signalen dat Van U. een gevaar was voor de samenleving. Na zijn veroordeling vond de rechter daarom dat hij direct moest worden vastgezet. Omdat hij niet aanwezig was bij de uitspraak, gebeurde dit niet. Ook niet na latere smeekbedes van de Rotterdammer.

Tijdelijke wet
De moordverdachte stond nergens gesignaleerd. Als hij aanklopte bij de gevangenis of de politie, hadden die geen idee dat hij nog 2,5 jaar straf moest uitzitten. Dit moet snel veranderen, zo stelt de commissie. Die benadrukt dat alle maatregelen die worden voorgesteld 'urgent' zijn.

Een nieuwe wet voor gedwongen opnames voor verwarde personen die gevaarlijk zijn, is pas in 2018 van kracht. Tot die tijd zou er een tijdelijke wet moeten komen.

Excuses
De baas van het Openbaar Ministerie, Herman Bolhaar, heeft de nabestaanden van oud-minister Els Borst en de nabestaanden van de zus van Bart van U. zijn verontschuldigingen en medeleven aangeboden. ,,Het OM is tekortgeschoten'', zegt hij. ,,De constateringen raken ons intens.''

,,Als bij Van U. ruim voor de dood van mevrouw Borst celmateriaal was afgenomen, dan zou dat in een vroeger stadium hebben geleid tot een DNA-match. Deze match zou waarschijnlijk hebben geleid tot het aanhouden van Van U.', aldus Bolhaar. In dat geval was Van U. mogelijk al van de straat geweest voordat hij zijn zus had kunnen ombrengen.

Volledig scherm
Voormalig minister Els Borst © anp