Volledig scherm
De EBI in Vught is nu de enige extra beveiligde gevangenis in Nederland. © EPA

Nieuwe zwaarbewaakte gevangenisvleugel voor topcriminelen 1 maart open

Er komt een extra beveiligde afdeling in een gevangenis in Nederland voor zware criminelen bij wie het gevaar bestaat dat ze binnen de gevangenismuren verdergaan met hun criminele praktijken. De nieuwe afdeling moet 1 maart open gaan. ,,Hoe meer van dit soort type gevaarlijke en roekeloze gedetineerden we binnen trekken, hoe meer plekken we hiervoor nodig hebben,” zegt minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming.   

Dekker wil omwille van veiligheid nog niet zeggen in welke gevangenis de nieuwe extra beveiligde vleugel moet komen. Wel dat hij plaats zal bieden aan maximaal twaalf gevangenen. ,,We zien helaas dat er steeds meer criminelen zijn die na hun veroordeling niet berouwvol in de gevangenis gaan zitten nadenken over de toekomst, maar die volharden in criminele praktijken en die daar ook de middelen voor hebben,” licht de minister toe tegenover deze site.

De extra beveiligde afdeling was al gepland, maar juist vandaag - één dag na de ontsnappingspoging van topcrimineel Omar L. in Zutphen - brengt het ministerie details over het plan naar buiten. Voorlopig wordt gestart met één extra beveiligde unit ergens in één gevangenis in Nederland. Dekker zegt dat er meerdere zullen volgen ‘als dat nodig is'. Dekker houdt er sterk rekening mee dat dat het geval zal zijn. ,,Al zal niet elke gevangenis in Nederland zo’n afdeling krijgen. Je ziet wel dat gevangenissen zich steeds meer specialiseren. We hebben PPC’s voor gedetineerden met psychische problemen, ISD’s, inrichtingen voor stelselmatige daders, voor drugsverslaafden en draaideurcriminelen. En nu dus ook een gevangenis met extra beveiliging voor dit soort zware criminelen.”

Quote

Hoe meer van dit soort type gevaarlij­ke gedetineer­den we binnen trekken, hoe meer plekken we hiervoor nodig hebben

Sander Dekker, Minister voor Rechtsbescherming

Het beveiligingsregime in die nieuwe unit is strenger dan in gewone gevangenissen, maar minder heftig dan in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. In de nieuwe beveiligingsunit is extra personeel, komt een aparte extra beveiligde entree, worden criminelen gelucht in een aparte luchtkooi en krijgen de cellen boeiluiken. Dat laatste betekent dat gedetineerden al in hun cel geboeid kunnen worden. Ook worden telefoongesprekken standaard afgeluisterd en is er extra toezicht op bezoek. Gevangenen in de nieuwe extra beveiligde unit mogen onderling niet of nauwelijks contact hebben en al helemaal niet met ‘gewone’ gedetineerden.

De Dienst Justitiële Inrichtingen gaat straks bepalen wie er in de nieuwe gevangenisvleugel geplaatst moet worden. Het kan gaan om gedetineerden die net veroordeeld zijn, maar ook om veroordeelden uit de EBI in Vught die overgeplaatst worden. Van elke gedetineerde in Vught wordt elk half jaar getoetst of zij daar nog moeten blijven.

,,We hebben al de mogelijkheid om een gedetineerde binnen een gevangenis apart te behandelen, maar isoleren is nog altijd moeilijk. Dat proberen we met deze nieuwe unit op te lossen”, zegt woordvoerster Eveline Petit. 

De nieuwe gevangenisvleugel kwam vorig jaar al ter sprake in de beantwoording van Kamervragen van de VVD. De openingsdatum en details over de beveiliging waren toen nog niet bekend.