Volledig scherm
Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken op archiefbeeld © ANP

Nieuwe zwarte lijst huisdieren: bruine beer verboden

De bruine beer, twee reuzenkangoeroesoorten en 's werelds bekendste stinkdierras mogen voortaan in Nederland niet meer als huisdier worden gehouden. Deze diersoorten en nog 131 andere zijn vandaag toegevoegd aan de zwarte lijst van het ministerie van Economische Zaken.

De 153 soorten zijn volgens staatssecretaris Martijn van Dam ongeschikt als huisdier omdat dat gevaar zou opleveren voor mens of dier. Sommige dieren wacht in Nederland een ellendig leven. Van andere zijn de 'wapens' waarmee ze zijn uitgerust of de ziekten die ze bij zich dragen voor mensen gevaarlijk.

Wie al een bruine beer als huisgenoot heeft, mag die houden. Het dier moet wel worden aangemeld en fokken is verboden. Wie toch graag alsnog een verboden dier in huis neemt, kan ontheffing vragen. Daarvoor gelden wel strenge voorwaarden.

Het ministerie brengt ook een 'witte' lijst uit. Ook die is stevig uitgebreid en bevat nu 123 soorten. Daarop staat ook de hond. De staatssecretaris maakt wel een voorbehoud voor zogenoemde hoog-risicohonden, waaronder doorgaans vechthondachtige rassen worden verstaan. Hij heeft advies gevraagd en voert mogelijk extra regels in voor deze hondenrassen.

Op de lijst met dieren die wél toegestaan zijn, staan enkele ongebruikelijke 'huisdieren' zoals de bergkangoeroe en het negenbandgordeldier.

  1. Boeren staan kurkdroog in de Achterhoek: ‘Dit heb ik in veertig jaar niet meegemaakt’
    PREMIUM

    Boeren staan kurkdroog in de Achterhoek: ‘Dit heb ik in veertig jaar niet meegemaakt’

    Sinds gisteren is het in de Achterhoek en in delen van het Vechtdal verboden om oppervlaktewater te gebruiken vanwege de droogte. Op sommige plaatsen is het zo nijpend, dat ook het grondwater niet langer mag worden opgepompt. Een ramp voor de boeren die vorig jaar al kampten met misoogsten ,,Twee jaar achter elkaar zo droog heb ik in veertig jaar niet meegemaakt’’, foetert boer Gerrit Rappard (60) uit Barchem.