Volledig scherm
Vanmiddag staakten leraren voor investeringen in het onderwijs. De leerkrachten van de Joppenszschool in Leiden stonden er tussen. Hun groep 8 is opgeheven, omdat er geen leraar te vinden was. © ANP

Nieuwste noodoplossing: groep 8 opgeheven omdat er geen leraar is

Een nieuwe noodoplossing voor het lerarentekort op basisscholen: de Joppenszschool in Leiden heeft haar groep 8 moeten opheffen omdat er geen leraar te vinden was. De vijftien leerlingen gaan naar andere basisscholen of vervroegd naar de middelbare school. ‘Het is heel verdrietig, maar we kunnen niet anders.’

Quote

We kunnen geen verant­woord onderwijs meer bieden voor deze leerlingen. Er is werkelijk geen leraar te vinden

Frits Hoekstra, Bestuurder SCOL

Geen musical met de vertrouwde groep, geen eindtoets op de Joppenszschool. Voor vijftien groep 8'ers eindigt hun basisschooltijd abrupt. Ze hoorden vorige week dat er geen vervanger is voor hun meester en dat ze moesten uitkijken naar een andere school. ,,We kunnen geen verantwoord onderwijs meer bieden voor deze leerlingen. Er is werkelijk geen leraar te vinden”, verklaart Frits Hoekstra, bestuurder van de Stichting Confessioneel Onderwijs Leiden (SCOL). 

De leraar die het eerste deel van het schooljaar voor de klas stond, kon een baan krijgen dichterbij huis. De groep 8'ers zijn de afgelopen weken opgevangen door leraren van andere klassen en basisscholen, verdeeld over andere groepen of kregen bijvoorbeeld een dagje muziekles van iemand van buiten. 

Volledig scherm
Leraren staakten onder andere om aandacht te vragen voor het lerarentekort. © ANP

De school hoopte met die tijdelijke oplossingen tijd te rekken om per 1 maart een nieuwe, vaste leraar te vinden. Dat is echter niet gelukt. ,,Het is een ontzettend lastige tijd om een nieuwe leraar te vinden. Middenin het jaar stappen er maar weinig over en komen er ook geen studenten van de pabo's”, verklaart Hoekstra. Het lerarentekort slaat hard toe in de regio Leiden. Daarom was er geen andere optie dan groep 8 op te heffen. 

Verdrietig

Quote

Ouders waren boos. Het is natuurlijk heel jammer dat deze leerlingen hun basis­school­tijd niet als groep kunnen afmaken

Frits Hoekstra, Bestuurder SCOL

De groep 8'ers zitten verdrietig thuis. Hun groep is abrupt uit elkaar gevallen. Ze moeten vlak voor de eindtoets naar een nieuwe school. ,,Ouders waren boos. Het is natuurlijk heel jammer dat deze leerlingen hun basisschooltijd niet als groep kunnen afmaken. Gelukkig waren we nog niet met de musical begonnen. We gaan zoeken naar een passend afscheid”,  zegt Hoekstra.

Het bestuur probeert ze zo snel mogelijk onder te brengen op een andere SCOL-basisschool. Een enkeling is zelfs al in de nieuwe klas begonnen. Hoekstra: ,,Het is heel snel gegaan. Gelukkig hebben we voor de meeste een oplossing gevonden.” Andere leerlingen zitten met huiswerk thuis. Een aantal gaat vervroegd naar de brugklas. Voor de kinderen die écht nergens terecht kunnen, komt een plekje in groep 7 op de Joppenszschool. In die groep zitten nu 24 kinderen. 

De leraren van de Joppenszschool stonden vanmiddag op het Haagse Malieveld om te demonstreren. Want één ding is zeker: deze leerkrachten ondervinden de problemen van het groeiende lerarentekort aan den lijve. Hoekstra: ,,Het is voor die leraren ook vreselijk. Maar zij kunnen niet elke keer extra leerlingen opvangen.” Hij denkt het probleem vóór het nieuwe schooljaar te kunnen oplossen.

De leraren van de Joppenszschool waren vrijdag niet de enige op het Malieveld. Tienduizenden leraren protesteerden tegen de groeiende werkdruk in het onderwijs: