© ANP
Volledig scherm
© ANP

Nijmeegse juwelier weigert allochtonen na overvallen

Een juweliersechtpaar in Nijmegen heeft na verschillende overvallen besloten geen allochtonen meer toe te laten in hun zaak. De eigenaar liep een gedeeltelijke dwarslaesie op toen hij met een overvaller in een vechtpartij verzeild raakte.

Eigenaar Jos Kamerbeek viel met de overvaller, een man van buitenlandse afkomst, door een hekwerk van bijna 6 meter in een bouwput. Samen met zijn vrouw Margo nam hij toen dit besluit. 'Ik leg het verhaal desnoods graag aan de rechter uit. Marokkanen van zestien jaar hebben hier niets te zoeken; ze kunnen niets kopen. Waarom zou ik de problemen over mezelf afroepen door hen toch binnen te laten? Alle acht overvallen zijn immers door Antillianen en Marokkanen gepleegd', vertelt Margo Kamerbeek aan de Telegraaf.

Goud en Zilver
De Federatie Goud en Zilver kent geen andere zaken die allochtonen weigeren. 'De keuze om allochtonen te weigeren juichen wij niet toe, maar we kunnen ons wel voorstellen waarom zij daartoe zijn overgegaan. De schrik zit er ongetwijfeld goed in', aldus een woordvoerder van de federatie. Ook de Nationale Winkelraad zegt niet op de hoogte te zijn van dergelijke maatregelen.

Klacht
Een Nijmegenaar heeft een klacht tegen het juweliershuis ingediend bij Ieder1Gelijk, het Bureau Gelijke Behandeling Gelderland-Zuid, omdat het aangescherpte toegangsbeleid discriminerend zou zijn. Ieder1Gelijk wil graag op korte termijn in gesprek met de Nijmeegse juwelierszaak om over de situatie te spreken.

Bron
De juweliersvrouw vindt dat de oplossing aan de verkeerde kant wordt gezocht. 'Het probleem moet juist bij de bron worden aangepakt, bij de overvallers zelf. Daarin is voor de overheid een belangrijke taak weggelegd. Zij moet op korte termijn iets doen. Nu geldt: pakkans nul, strafmaat nul', aldus Kamerbeek.

PVV-er Hero Brinkman, waarbij Kamerbeek steun heeft gezocht, ziet de oplossing in zwaardere straffen. 'Ik snap heel goed dat deze mensen ermee zitten, maar een verbod is niet de oplossing. De oplossing zit in zwaardere straffen. De politie zal deze overvalgolf moeten stoppen.'

  1. Ultieme wanhoopspoging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaatschappij’ om eiland te ontvluchten
    PREMIUM

    Ultieme wanhoopspo­ging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaat­schap­pij’ om eiland te ontvluch­ten

    Een groep Nederlandse toeristen die maandenlang dreigde vast te zitten op een eiland in de Filipijnen, is in een ultieme wanhoopspoging een eigen ‘vliegmaatschappij’ begonnen. Onder de noemer ‘Dutch Airways 2020' is het een vriendengroep van twaalf Nederlanders gelukt om een volledige vlucht voor veertig toeristen waar te kunnen maken. Een woordvoerder van KLM bevestigt het verhaal. ,,We zijn echt ontzettend trots dat we dit voor elkaar hebben gekregen.”