Volledig scherm
De inrichting van Nikos moet voor een warme sfeer zorgen. © Ruud Voest

Nikos, een waar Grieks familierestaurant

De Griekse restaurants, ook in de regio Utrecht ruim vertegenwoordigd, blijven floreren. Sommige wagen zich aan culinaire experimenten. Nikos in het Utrechtse Zuilen bewijst dat het publiek ook zonder dat wel blijft komen.

Volledig scherm
©

Het Griekse restaurant Nikos, aan de Amsterdamsestraatweg gevestigd boven een klein winkelcentrum, is verbluffend groot. Met eigen parkeerdak en een kinderkamer lokt het een breed publiek als 'familierestaurant'.

Bovendien doet Nikos aan afhaal. Paarse en rode verlichting, muren van natuursteen en typisch Griekse schilderingen moeten zorgen voor een warme sfeer 'ook op gure dagen, als u graag in het zonnige Griekenland zou toeven'. Elke vrijdag- en zaterdagavond is er livemuziek op een klein podium. Dan mogen ook gaste neven meedoen.

Uitzicht
Op een doordeweekse dag loopt de zaak goed vol. Als we naar de toiletten lopen, ontdekken we naast de enorme eetzaal nog een tweede, ook royaal bemeten zaal, bestemd voor gezelschappen. Het wordt duidelijk dat de eigenaren niet kampen met economische problemen.

Gezeten voor het raam aan de kant van de Straatweg hebben we een leuk uitzicht op het Amsterdam-Rijnkanaal. Stemgedruis laait op vanuit het midden van de nogal laag geconstrueerde zaal, waar de warmte bij het vorderen van de avond een beetje té Grieks begint te worden.

Hapjes
We beginnen met kalamarakia van de grill. Losgesneden en nog aan elkaar klampende inktvisringen die lekker mals zijn. Uitstekende knoflooksaus en balsamicocitroendressing. Aan de andere kant pikilia, een selectie van wat Nikos heeft te bieden aan warme en koude gerechten.

Onder andere krijgen we feta (schapenkaas), suflaki (stukjes varkens- en rundvlees aan de pen), gespierd gemarineerde groene pepers, dolmadakia, (gevulde wijnbladeren), gebakken champignons met metaxasaus en auberginemoes. Over het algemeen wel lekkere hapjes, maar erg voorspelbaar.

Verpletterend
Als hoofdgerechten aan de ene kant goed gegaarde lamsbout waarbij aardappel en champignonsaus en gesmolten kaas. Deze toch echt niet kinderachtige hap valt in het niet bij wat de ander krijgt voorgezet: Thessalonikiotiko, een gerecht dat in de stad Thessaloniki populair zou zijn. Op de schotel zien we een verpletterend opstootje van suzuki, souflaki, speklap, giros, yoghurt in tomatensaus, een stuk Griekse worst die op chorizo lijkt, patat en pita's. Met een glaasje Griekse huiswijn bij de hand lukt het ons een deel van de hap naar binnen te krijgen.

De worst, die niet alleen pittig maar ook vet is, laten we al gauw met rust. Maar vanuit de omgeving in Zuilen is er veel vraag naar dit veelomvattende gerecht, vertelt de jonge ober die zich met veel vaste klanten geanimeerd onderhoudt. Hij heeft weinig wijnkennis, maar geen nood, daar komt een ander voor. Nikos beschikt over een flinke wijnkelder. De desserts vormen een verblijdend besluit: choco cilinder en orange pie. Beide charmant van opmaak en vervuld van zachte, strelende smaken.