NK Trappenloop: met helm en 17 kilo bepakking de trap op

450 treden beklimmen met 17 kilo bepakking en dat in een paar minuten. Doe dat maar eens na. Brandweermannen uit Nederland en Duitsland draaiden hun hand er niet voor om. Ze namen gisteren deel aan het Nederlands Kampioenschap Trappenloop in Enschede.

Volledig scherm
Afgepeigerd bereiken de deelnemers aan de Open NK Trappenlooprace de top van de Alphatoren in Enschede. © TRIATHLON CLUB TWENTE

Erik Maassen- van den Brink wist met 4 minuten en 23 seconden als snelste brandweerman de top van de Alphatoren te bereiken in de categorie Brandweer. ,,Het is aanmerkelijk zwaarder dan in sportoutfit de trappen bestijgen en ook dat is al loodzwaar," weet organisator Michel Bouwmeester van Triathlon Club Twente.

Naast de brandweerlieden deden tientallen amateursporters mee aan het Nederlands Kampioenschap. ,,De winnaar van dit jaar deed er 2.01 minuten over, vorig jaar lag dat onder de twee minuten. Geen record dus," aldus Bouwmeester.

Navolging
De trappenloop verovert steeds meer terrein in Nederland. Studenten beklommen afgelopen zaterdag de Erasmustoren in Nijmegen voor het Nederlands Studenten Kampioenschap Trappenloop. De 589 traptreden van de Rotterdamse Euromast staan voor 28 december op de agenda en voor het eerst wordt volgend jaar april de FunRun door De Kuip in Rotterdam gehouden.

Het succesnummer is over komen waaien uit het buitenland. Voor het Vertical World Circuit dienen jaarlijks de hoogste gebouwen ter wereld als decor. ,,Wij hebben de polderversie," grapt Bouwmeester.

Het idee voor de eerste Open NK Trappenlooprace in de woontoren van Enschede kwam zeven jaar geleden van Aart Bakker, lid van de triathlonvereniging. De toren werd destijds net opgeleverd en Bakker kocht daar een appartement. Al snel werd daarna de race georganiseerd op de 28 verdiepingen tellende toren.