Volledig scherm
Het Museumplein is inmiddels afgesloten door de politie © ANP

NL-Alert: Amsterdam is overvol: kom niet meer

De politie in Amsterdam adviseert mensen niet meer naar de stad te komen. De hoofdstad is overvol en ook op alle pleinen is het zo druk dat er geen mensen meer bij kunnen. Mensen in een groter gebied rond Amsterdam hebben een NL-Alert op hun telefoon gekregen. Een dergelijke melding staat bekend als een 'zwaar middel' om mensen te waarschuwen. 

,,Het heeft geen nut meer om naar Amsterdam te komen", liet een woordvoerder van de politie weten. ,,Het is absoluut niet te doen. Het is te vol en te druk." De politie adviseert mensen die onderweg zijn naar Amsterdam 'creatief te zijn en elders te gaan kijken'.

Geschat wordt dat er ruim 120.000 mensen op de been zijn in de stad. Het Museumplein is 'nokvol' en ook het Leidseplein en Rembrandtplein zijn inmiddels helemaal volgestroomd.

Openbaar Vervoer
Het openbaar vervoer in Amsterdam is ernstig ontregeld door de massale toestroom van voetbalfans. Niet alleen op het Museumplein, maar ook op het Leidseplein en Rembrandtplein kunnen trams en bussen er niet of maar moeilijk langs. De tramlijnen 1, 2, 3, 4, 5, 9, 12 en 14 zijn verstoord als gevolg van de drukte in de binnenstad. Ook de streekbussen 142, 170, 172 en 197 van Connexxion worden omgeleid, omdat ze niet langs het Museumplein kunnen.

De Nederlandse Spoorwegen zijn voorbereid op een massale uittocht uit Amsterdam woensdagavond als de wedstrijd tussen Ajax en Manchester United erop zit. Een woordvoerster liet weten dat extra materieel en extra personeel achter de hand worden gehouden. Die extra capaciteit wordt ingezet als dat nodig is.

,,We doen ons uiterste best om iedereen vanavond thuis te krijgen", aldus een woordvoerster van NS. Mensen die een flink stuk met de trein moeten reizen, krijgen wel het advies om niet de allerlaatste trein te nemen.

De ANWB verwacht geen problemen op de wegen na de wedstrijd.

  1. Christelijke koepel: ‘homogenezing’ komt voor in Nederland en moet verboden worden

    Christelij­ke koepel: ‘homogene­zing’ komt voor in Nederland en moet verboden worden

    De roep om een verbod op zogenoemde ‘homogenezing’ in kerken wordt sterker. LKP, de landelijke koepelorganisatie van de christelijke LHBT-beweging, wil dat de regering paal en perk stelt aan de praktijk, waarbij actief geprobeerd wordt om de geaardheid van kerkgangers te veranderen. ‘Deze behandelingen zijn uiterst schadelijk voor het lichamelijk en geestelijk welzijn van mensen', stelt de organisatie.
  2. Deken daagt advocaat Soerel voor tuchtrechter na optreden bij Jinek

    Deken daagt advocaat Soerel voor tuchtrech­ter na optreden bij Jinek

    Strafadvocaat Nico Meijering moet zich verantwoorden voor de Raad van Discipline, de tuchtrechter voor advocaten, omdat hij zich niet zou hebben gehouden aan een spreekverbod. Meijering mocht zich van de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten niet publiekelijk uitlaten over een geschil tussen zijn kantoor en dat van collega-strafpleiter Stijn Franken. Maar dat deed Meijering wel: bij de talkshow van Jinek sprak de advocaat over de kwestie.