Volledig scherm
Het Museumplein is inmiddels afgesloten door de politie © ANP

NL-Alert: Amsterdam is overvol: kom niet meer

De politie in Amsterdam adviseert mensen niet meer naar de stad te komen. De hoofdstad is overvol en ook op alle pleinen is het zo druk dat er geen mensen meer bij kunnen. Mensen in een groter gebied rond Amsterdam hebben een NL-Alert op hun telefoon gekregen. Een dergelijke melding staat bekend als een 'zwaar middel' om mensen te waarschuwen. 

,,Het heeft geen nut meer om naar Amsterdam te komen", liet een woordvoerder van de politie weten. ,,Het is absoluut niet te doen. Het is te vol en te druk." De politie adviseert mensen die onderweg zijn naar Amsterdam 'creatief te zijn en elders te gaan kijken'.

Geschat wordt dat er ruim 120.000 mensen op de been zijn in de stad. Het Museumplein is 'nokvol' en ook het Leidseplein en Rembrandtplein zijn inmiddels helemaal volgestroomd.

Openbaar Vervoer
Het openbaar vervoer in Amsterdam is ernstig ontregeld door de massale toestroom van voetbalfans. Niet alleen op het Museumplein, maar ook op het Leidseplein en Rembrandtplein kunnen trams en bussen er niet of maar moeilijk langs. De tramlijnen 1, 2, 3, 4, 5, 9, 12 en 14 zijn verstoord als gevolg van de drukte in de binnenstad. Ook de streekbussen 142, 170, 172 en 197 van Connexxion worden omgeleid, omdat ze niet langs het Museumplein kunnen.

De Nederlandse Spoorwegen zijn voorbereid op een massale uittocht uit Amsterdam woensdagavond als de wedstrijd tussen Ajax en Manchester United erop zit. Een woordvoerster liet weten dat extra materieel en extra personeel achter de hand worden gehouden. Die extra capaciteit wordt ingezet als dat nodig is.

,,We doen ons uiterste best om iedereen vanavond thuis te krijgen", aldus een woordvoerster van NS. Mensen die een flink stuk met de trein moeten reizen, krijgen wel het advies om niet de allerlaatste trein te nemen.

De ANWB verwacht geen problemen op de wegen na de wedstrijd.

  1. Nederlandse journalist zette Fox-show expres op stelten: ‘Leek wel een verwaande kwast’
    Video

    Nederland­se journalist zette Fox-show expres op stelten: ‘Leek wel een verwaande kwast’

    Journalist en historicus Rutger Bregman, die vorige week werd uitgescholden door Fox News-presentator Tucker Carlson, heeft diens tv-programma opzettelijk ontregeld. Dat vond hij nodig om zijn punt te maken, hoewel hij naar eigen zeggen wel overkwam als een ‘verwaande kwast’. ,,[Want] je entert iemands talkshow en je hebt met voorbedachten rade een plan om de boel op stelten te zetten.’’