Volledig scherm
Henk Kuipers, leider van motorclub No Surrender is aangehouden in zijn woning. © ANP

No Surrender-baas Henk Kuipers gearresteerd

De politie Drenthe heeft vanochtend Henk Kuipers, de 53-jarige leider van motorclub No Surrender, in zijn woning aangehouden. De aanhouding werd verricht in een integraal onderzoek rondom de motorclub.

De clubleider, die in 2014 overstapte van Satudarah naar No Surrender, is aangehouden op verdenking van (zware) mishandeling, afpersing, bedreiging, diefstal met geweld en valsheid in geschrifte, meldt de politie. Ook een 59-jarige man uit Sneek is in zijn woning aangehouden. Hij wordt verdacht van afpersing en valsheid in geschrifte.

Het onderzoek richt zich op strafbare feiten die, zowel binnen de motorclub als daarbuiten, zijn gepleegd in de periode 2014 tot en met dit jaar. Kuipers wordt ervan verdacht minstens acht leden van zijn club te hebben mishandeld, bestolen en afgeperst. Dat zou het gevolg zijn van overtreding van de huisregels.

Incassobureau

Volledig scherm
No Surrender. © ANP

De betrokken leden werden uit de club gezet, maar moesten 'boetes' betalen van een paar duizend euro. Ook moesten waardevolle spullen worden ingeleverd. Ook zou Kuipers 'als een soort incassobureau' ondernemers hebben benaderd en hen hebben afgeperst, schrijft de politie.

De politie ontving signalen, waaruit blijkt dat een fors aantal slachtoffers van Kuipers geen aangifte durft te doen. ,,Wanneer mensen geen aangifte doen uit angst, kan dit ons onderzoek bemoeilijken'', aldus de politie. ,,Belangrijker is echter dat de veiligheid van onze samenleving wordt aangetast.'' Slachtoffers wordt uitdrukkelijk gevraagd zich alsnog te melden.

Bedreiging in clubkleding

Bedreiging John van den Heuvel

Twee weken geleden deed misdaadjournalist John van den Heuvel aangifte tegen No Surrender, wegens bedreiging door leden van de club. De politie maakte toen bekend dat er een ‘aanzienlijk geldbedrag’ op het hoofd van Van den Heuvel is gezet, mogelijk uit de hoek van No Surrender. Het OM startte een strafrechtelijk onderzoek en de politie voerde ‘stopgesprekken’ met de leiding van de motorclub om de bedreigingen een halt toe te roepen. Tegenover RTV Drenthe verklaarde Kuipers dat de aangifte van de journalist onzin is ,,Die man vertelt allemaal leugens’. Volgens de politie heeft Kuipers' aanhouding van vandaag niets met de zaak rond Van den Heuvel van doen.

Die incasso's zouden gepaard zijn gegaan met bedreigingen en werden in sommige gevallen uitgevoerd in clubkleding. De 59-jarige aangehouden verdachte uit Sneek wordt verweten dat hij in 2014 en 2015 No Surrender inzette voor het oplossen van zakelijke conflicten en het doen van incasso’s.

Er loopt al langer een onderzoek naar de criminele handel en wandel van de motorclub. In januari werd het clubhuis van No Surrender op last van de burgemeester van Emmen gesloten en gesloopt.

De aanhoudingen van vandaag zijn onder meer het gevolg van nader onderzoek naar structurele geweldsmisdrijven binnen de motorclub. Ook zou er veelvuldig sprake zijn van gebruik en handel in harddrugs vanuit de club, bleek uit taps van de politie.