Nog 40 containers zoek, storm op komst: ‘strandruimers, blijf morgen thuis’

De Wadden en het Friese en Groningse vasteland zetten zich schrap voor de storm die dinsdag ons land bereikt. Door de kans op sterke windvlagen spoelt er waarschijnlijk nog meer rommel van de overboord geslagen containers aan. Maar vrijwilligers wordt opgeroepen morgen thuis te blijven, met de storm wordt het te gevaarlijk aan de kust. 

In totaal zijn er 281 containers overboord geslagen van de MSC Zoe. Daarvan zijn er achttien aangespoeld op de Waddeneilanden. Er zijn er inmiddels 222 gelokaliseerd, die liggen op de bodem van de zee. Al met al zijn er nog 41 containers kwijt, volgens Rijkswaterstaat.

Onder meer met hulp van sonar zijn 222 containers op de zeebodem ontdekt, ook in de Duitse wateren. Die zijn nog niet geborgen. ,,Dat gaat nog een hele klus worden”, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Vermoedelijk zijn deze containers nog gesloten.

(Artikel gaat verder na de tweet)

Met de storm op komst houdt Jelle Loonstra, bioloog aan de Rijksuniversiteit Groningen, zijn hart vast ,,aangezien het dan overal verspreid op de zandbanken zal liggen en nog moeilijker op te ruimen is”. De tientallen tonnen aan speelgoed, piepschuim, zeeppompen, autodeuren en matrassen die in Groningen aanspoelden zijn nog lang niet weg. Loonstra: ,,Gisteren kostte een stukje van 50 meter vijf uur met vier man, met als resultaat twintig zakken afval.”

Op de vaste wal werd vandaag nog op meerdere plekken gewerkt aan het opruimen van plastic en ander afval van de eerder deze week van een schip overboord geslagen containers. 

Op de stranden van de Waddeneilanden spoelde afgelopen nacht vrijwel geen nieuwe troep aan. Van de eilanden wordt vandaag alleen op Schiermonnikoog nog gecoördineerd schoongemaakt. Daar wordt onder meer met speciale zuigers en een zogenoemde beachcleaner gewerkt om al het kleine plastic van het strand te krijgen. 

(Artikel gaat verder na de tweet)

Gevaarlijk

De Veiligheidsregio Friesland adviseert vrijwilligers om vanaf morgenmiddag niet naar het Waddengebied te komen voor schoonmaakacties. Het opruimen van spullen uit overboord geslagen containers van het schip MSC Zoe is door de harde storm gevaarlijk.

Zolang de weersomstandigheden het toelaten, blijven bedrijven wel troep uit containers van de MSC Zoe weghalen. Zij zijn beter dan vrijwilligers toegerust om in stormachtig weer te blijven werken, aldus de veiligheidsregio. Vermoedelijk kunnen vrijwilligers vanaf woensdag weer helpen bij het schoonmaken van de kustlijn. 

Ook wordt sterk afgeraden om als vrijwilliger op de Afsluitdijk te gaan opruimen. Het is daar niet veilig. Als de wind is gaan liggen, worden er weer inspectievluchten gedaan en gaan sonarboten weer verder zoeken naar containers die nog in zee liggen. 

IJskrabber

Ook het verkeer in de rest van het land krijgt morgen en dinsdag last van regen en zware windstoten. ,,Mogelijk pakt de eerste maandagavondspits van 2019 door de nattigheid al vrij druk uit”, voorspelt meteoroloog Diana Woei van Weerplaza. Het KNMI heeft voor dinsdag code geel uitgeroepen voor de kustprovincies, in verband met zware windstoten tot 100 kilometer per uur.

Het wordt al met al een nogal wisselvallige week. ,,We hebben deze week van alles nodig: sjaal en handschoenen, de stormparaplu en mogelijk zelfs de ijskrabber”, zegt Woei.

Recyclen

De aangespoelde spullen uit de containers van MSC Zoe zijn vrijwel ongeschikt voor recycling, bijna alles verdwijnt in verbrandingsovens, stellen de Friese afvalorganisatie Omrin en de Noord-Nederlandse Reinigingsdienst (NNRD) in Drachten. Omrin brengt het MSC-afval naar de REC-verbrandingsoven in Harlingen, NNRD levert het af in Wijster en Delfzijl. Die zetten het om in stroom, melden ze aan de Leeuwarder Courant.

Volledig scherm
Vrijwilligers ruimen het strand van Terschelling op. Door de storm spoelt er waarschijnlijk komende dagen nog veel meer rotzooi aan. © EPA

Stichting Noordzee riep de overheid gisteren op met een gedegen plan te komen voor de schoonmaak. Bekijk hieronder de beelden: