Volledig scherm
© AFP

Nog 93 mensen overleden aan coronavirus, 1159 nieuwe besmettingen

De afgelopen dag zijn er 93 Nederlanders overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat meldt het RIVM zojuist in de dagelijkse update. In totaal eiste het virus tot dusver 639 levens. 

Inmiddels zijn er 9762 Nederlanders bij wie corona formeel is vastgesteld (was een dag eerder nog 8603). De werkelijke groep besmette mensen is vermoedelijk groter, lang niet iedereen heeft heftige klachten en wordt getest op het virus. Dat moet snel veranderen, vinden experts en het kabinet. 

De meeste mensen die aan corona overleden waren 80 tot 84 jaar oud (26 procent), een kwart was 85 tot 89. Bijna een vijfde is 75 tot 79 jaar oud. De jongste Nederlandse coronapatiënten die stierven waren 50 tot 54 (4 in totaal, 0,6 procent). 

Er zijn nu 2954 mensen opgenomen (geweest) in een ziekenhuis (een toename van 454). In totaal liggen 873 patiënten op de intensive care. Het totaal aantal ziekenhuisopnames (inclusief ontslag en overlijden) nam niet eerder met zoveel toe. De aantallen van het RIVM gaan over meldingen die dagelijks binnenkomen, maar niet elke ziekenhuisopname of ieder sterfgeval wordt meteen doorgegeven. Daardoor pakken de cijfers van eerdere dagen soms plots hoger of lager uit (zie grafiek hieronder).

Grafiek met het dagelijkse aantal ziekenhuisopnames. In blauw de gegevens die tot gisteren bekend waren, in groen de update van vandaag.
Volledig scherm
Grafiek met het dagelijkse aantal ziekenhuisopnames. In blauw de gegevens die tot gisteren bekend waren, in groen de update van vandaag. © RIVM

Maar toch lijkt het aantal ziekenhuis- en ic-opnames ‘wat minder snel toe te nemen’, concludeert het RIVM. Eerder deze week zag RIVM-directeur Jaap van Dissel al enkele lichtpuntjes: de sociale en hygiënische voorschriften die weken geleden ingegaan zijn, zouden al enig effect sorteren. De besmettingsfactor - het gemiddeld aantal mensen dat geïnfecteerd wordt door een ander - daalt, ziet Van Dissel. 

Lees alles in ons dossier.

Bekijk hier alle video's over het coronavirus: